KRAJ PROVLAČENJA ZA BEZOBRAZNIKE, OCENA IZ VLADANJA NI PO BABU NI PO STRIČEVIMA Ova četiri faktora odlučuju o uspehu na polugodištu
Foto: Alo/Foto ALO!

- Poslednjim izmenama i dopunama člana 74. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvedeno je brojčano ocenjivanje vladanja učenika u osnovnoj školi od drugog razreda i u srednjoj školi, a ova ocena utiče na opšti uspeh učenika

U nastavku ovog obaveštenja stoji da odredbe o ocenjivanju vladanja zahtevaju primenu već na kraju prvog polugodišta ove školske godine, pa odeljenske starešine već treba da pripreme predloge. 

Ocene treba da budu zasnovane na podacima iz praćenja učenika od septembra, a zaključnu ocenu na predlog odeljenskog starešine utvrđuje odeljensko veće. 

Prilikom pripreme predloga ocene iz vladanja na kraju polugodišta, sagledava se ponašanje učenika u celini, a posebno: 

- odnos prema školskim obavezama,
- odnos prema učenicima,
- odnos prema zaposlenima u školi,
- odnos prema školskoj imovini i imovini drugih lica. 

Na ocenu iz vladanja utiču i izrečene vaspitne i vaspitno–disciplinske mere. 

Ministarstvo prosvete je formiralo Radnu grupu za izradu izmena i dopuna pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnoj i srednjoj školi, čime će bliže biti uređena pitanja ocenjivanja učenika u skladu sa novom zakonskom regulativom o ocenjivanju učenika. Primena ovih pravilnika će početi u drugom polugodištu školske 2023/2024. godine, navodi se u dopisu koji potpisuje ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading