Komunalna policija
Foto: Tanjug/BeoInfo

Kako je najavljeno, ovaj projekat obuhvata video-nadzor i fizičko patroliranje u prestoničkim školama i vrtićima 24 sata dnevno, kao i patroliranje vozilima sa obučenim ljudima po kraju kao dodatni vid bezbednosti.

Osim toga, građani će moći i da prijave problem u komšiluku Komunalnoj policiji, a ono što spada u njihovu dužnost su problemi poput nepropisnog parkiranje, polomljenih klupe u parku i slično.

Ilija Životić

Foto: Tanjug/Vladimir Porčić

 

Ilija Životić, profesor bezbednosti, istakao je u razgovoru za Alo! da će ovaj sistem učiniti da Beograd postane najbezbedniji grad jugoistočne Evrope.

- Transformacija komunalne milicije, koju je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio, već je naišla na odobravanje građana. O čemu se radi? Šapić je osmislio projekat transformacije Komunalne milicije iz jednog represivnog u, možemo reći, uslužni gradski organ. Beogradski lični, skraćeno BELI, postaće asistenti svim građanima Beograda. Ovi do juče predstavnici gradske uprave već su počeli da svoje aktivnosti usmeravaju na bezbednost dece u okolini i na prilazima školama. Do koliko juče nisu izlazili iz vozila, a danas ih možete videti u pešačkim patrolama kako obilaze kritične tačke na opštinama i razgovaraju sa građanima, prikupljajući njihove molbe, zamerke i predloge gradskim komunalnim preduzećima - rekao je Životić, i dodao da će građani moći 24 časa dnevno da se obrate za pomoć i asistenciju gradskoj upravi.  

Kako veruje, BELI će umnogome uticati i na povećanje bezbednosti lokalnih samouprava.

- Ukoliko se u ovim objektima omogući i prisustvo pripadnika MUP-a Srbije, tada se u praksi na ovaj način postiže i značajno povećanje bezbednosti u lokalnim samoupravama, jer će sve one dobiti desetine ljudi na ulicama koji će preventivno delovati na različite vrste uličnog kriminala. Može se očekivati da vršnjačko nasilje koje je u 80 odsto slučajeva prisutno na putu između škole i kuće bude znatno smanjeno, kao i obijanje vozila radi krađe ličnih stvari, vandalsko ponašanje i uništavanje mobilijara u parkovima takođe - istakao je Životić.

bulevar kralja Aleksandra

Foto: Grad Beograd

 

Ono što je dobro u ovom sistemu je to što će BELI biti angažovani na teritoriji opština na kojima njihovi pripadnici imaju prebivalište, smatra Životić.

- Dakle, BELI će biti naše komšije, što donosi niz prednosti, jer ko bolje zna probleme u našem kraju nego jedan od nas? Ovo će posebno doći do izražaja u letnjim mesecima, kada imamo više obijanja stanova ili vozila na parkinzima dok su porodice na letovanjima – rekao je on.

Kako je istakao u razgovoru za Alo!, važna benefit komunalno-bezbednosnih stanica vezana je i za iregularne migrante i njihov boravak van kolektivnih centara.

- Zahvaljujući službi BELI policija će svakako brže dobijati informacije o kretanju i formiranju nelegalnih objekata za smeštaj iregularnih migranata, što će doprineti bezbednosti i osećaju sigurnosti kod građana. Ukoliko sve ovo bude sprovedeno, a nema nikakvih razloga da ne bude, Beograd će postati ono što je i cilj gradonačelnika, odnosno sada predsednika privremenog organa, najbezbedniji grad jugoistočne Evrope.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading