auto
Foto: Shutterstock

U planinskim predelima snežni pokrivač je uveliko prisutan, sneg je juče padao i u Beogradu. Sa snežnim padavinama i niskim temperaturama dolazi i opasnost od klizavih puteva. Vozači koji nisu opremljeni neophodnom opremom za vožnju po snegu, suočavaju se sa propisanim kaznama.

Za fizička lica, novčane kazne iznose do 20.000 dinara, za pravna lica čak i do 800.000 dinara.

Zimske gume su svakako najvažniji deo zimske opreme, ali ne i jedini, piše Kurir.

Šta nam je još od opreme potrebno otkriva Čedomir Brkićem, naš najtrofejniji automobilista:

- Gume su prvo i osnovno, zimske su idealno rešenje, a one leto-zima su dobro rešenje za leto i zmu, a ujedno i najjeftinije, najkvalitetnije i najbezbednije. Napominjem da se najbolje performanse postižu sa zimskim, ali leto-zima gume zadovoljavaju sve uslove. Ukoliko dođe do nesreće, a nemate zimske, odnosno odgovarajuće pneumatike, onda vam osiguranje neće platiti štetu. Takođe, bitno je staviti nove metlice brisača, jer umeju da se istroše tokom letnjih dana, a i te kako je važna preglednost puta. Tu je i tečnost za odmagljivanje stakala, potom tečnost za vetrobransko staklo koje ne sme da bude na bazi alkohola jer alkohol pri isparenju ulazi u kabinu i može ga ošamutiti kao da je koristio alkohol u tečnom stanju - započeo je Brkić, pa nastavio:

- Dobro je imati i neki strugač, ne zaboravite lance ako se krećete nepročišćenim putevima. Kablovi za struju su skoro obavezni. Nemojte da čekate rok za menjanje guma, već iskoristite ovu sedmicu, nemojte ulaziti u zimu sa letnjim gumama. Sedite u auto, a prvih par minuta dok radi iskoristite da obrišete spoljna stakla.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading