SVEŠTENIK OTKRIVA RAZLIKU IZMEĐU CRVENOG I CRNOG SLOVA Ni najveći vernici ne znaju značenje
Foto: Screenshot YouTube

Polako ulazimo u period kada se pravoslavni kalendar verovatno najviše konsultuje, a to je zimsko vreme slava. Najveći broj svetitelja zaštitnika proslavlja se u perodu od oktobra do marta, te nam se čini da tada svaki drugi dan idemo na slavu.

Posmatrajući tako kada pada slava, odnosno čeka li nas posna ili mrsna trpeza, primećujemo da su neki sveti dani obeleženi crvenim, a neki crnim slovom. Znači li to da su neke slave značajnije od drugih i treba bolje i obimnije da se spreme?

Termin "crveno slovo" je utemeljen duboko u srpskoj tradiciji, a vezuje se za velike praznike koji su obeleženi crvenim slovima u kalendaru. Na taj dan se uglavnom posti, izbegavaju se teški poslovi i odlazi se u crkvu.

Čak i kada imamo neke neodložne poslove, svako stariji će nam reći da slučajno ništa ne radimo, jer će nas svetac kome je taj dan posvećen kazniti.

Međutim, da li crkva zaista propoveda da se na dane slavljenja svetaca ne sme raditi ništa ili je ovo još jedan mit ili čak plod sujeverja?

Sme li da se radi na crveno slovo?

Sveštenik Stevan Stefanović otkriva da su vernici posebno zabrinuti za vreme crkvenih praznika, da li smeju da uključe veš-mašinu.

- Na svaki crkveni praznik bivam prenatrpan porukama sa pitanjima da li se za velike praznike sme uključiti veš-mašina ili ne. Otrovan visokom, salonskom teologijom, kao student sam smatrao da je ovo pitanje potpuno beznačajno i suvišno. Međutim, praksa me je demantovala. Ono što sam pre dvadeset godina nazivao seoskim propovedima, danas su najčešće teme mojih beseda - istakao je sveštenik.

Otac Stevan dalje podseća na četvrtu Božju zapovest:

- Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ, šest dana radi i svrši sve poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.

Međutim, on objašnjava da bismo ovo razumeli moramo da shvatimo priču o sedmom danu.

- Sama priča o sedmom danu je jako važna. naime, sve mere koje danas koristimo su rezultat kosmičkih pojava. Dvedeset četiri časa je period za koji se Zemlja okrene oko svoje ose, mesec je vezan za ciklus Meseca, jedan godina je period koliko je potrebno Zemlji da obiđe pun krug oko Sunca. Sve sem sedmice, a ona nema kosmički osnov - naveo je on.

On dalje objašnjava da su kroz vekove ljudi pokušavali da promene ovaj poredak, ali bezuspešno. Sedmica je vreme najlogičnije i najbolje za čovekovo organizovanje rada i domroa.

- Međutim, ovde postoji važna stvar koju treba istaći. Sedmi dan je subota. Nedelja je prvi dan, dan sunca, dan svetlosti, prvi dan stvaranja, dan u kom Bog stvara svetlost - zaključio je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading