Vremenska prognoza
Foto: Alo/Ilustracija

Radi se o prilivu osetno hladnijeg vazduha koji se trenutno nalazi u severnoj i srednjoj temperaturi, kaže za "Blic" Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ.

- U subotu uveče ćemo se vratiti na vrednosti temperature oko i malo iznad 0 stepeni, u nedelju i ponedeljak. Ipak, ovo zahlađenje usloviće u subotu uveče samo kratkotrajnu pojavu kiše, dok u nedelju ima uslova da proveje i sneg, to je vrlo mala količina padavina i ne očekuje se nikakvo značajnije stvaranje snežnog pokrivača. Dakle, moguće je tek ponegde u brdsko-planinskim predelima da bude simboličnog snežnog pokrivača visine par centimetara – kaže Slobodan Sovilj.

Slabljenje mraza, evo kad će kiša

Početak naredne sedmice donosi u ponedeljak vrlo hladno jutro u znaku umerenih mrazova, sa temperaturom od -5 stepeni, ali će biti pretežno sunčano. Dnevna temperatura će biti malo iznad 0 stepeni. Kako naredna sedmica bude odmicala tako će jutarnji mraz slabiti, a dnevne temperature će malo porasti, ali ne drastično, već na vrednosti između +5 i +9 stepeni. Kratkotrajna kiša prognozira se u sredu i četvrtak.

Manje padavina u decembru

- U prvoj polovini meseca trebalo bi da imamo mnogo manje padavina u odnosu na prethodni mesec, novembar, koji su obeležile velike količine kiše u nizijama, i sa jednom izraženom epizodom na planinama, međutim, neće biti previše hladno. Očekujemo da ukupno odstupanje temperature za ceo decembar bude +2 stepena, da nam bude topliji decembar od proseka. To znači da će srednja maksimalna decembarska temperatura biti između +5 i +8 stepeni u nižim predelima, na planinama će biti hladnije. Broj mraznih dana bi trebalo da se kreće u intervalu između 13 do 23, ali je to opet manji broj za ovaj period godine nego što je uobičajeno – kaže Sovilj iz RHMZ.

Istorijski 17. novembar

- Globalni podatak, na nivou celog sveta je da je 17. novembar bio prvi dan u istoriji merenja kada je globalna temperatura vazduha bila viša od 2 stepena iznad predindustrijskog perioda. To se prvi put dogodilo ove godine u novembru – kaže Slobodan Sovilj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading