policija
Foto: Alo/Foto: ALO/Marko Metlaš

Na taj način, u velikoj meri se utiče na to da se procenat pravilne upotrebe dečijih autosedišta podigne na maksimalan nivo.

Statistika je pokazala da je još uvek veliki procenat roditelja koji neadekvatno prevozi decu u autosedištima ili ih uopšte ne koriste, što je zakonom kažnjivo.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, dok je osoba niža od 135 cm obavezna da se prevozi vezana u odgovarajućem bezbednosnom sedištu koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta. Kazna za nekorišćenje odgovarajućeg auto-sedišta iznosi 5.000 dinara, a ukoliko se dete mlađe od 12 godina prevozi u krilu na prednjem sedištu, predviđena je kazna između 20.000 i 40.000 dinara. Saobraćajna policija je u poslednjih godinu dana dosta pooštrila kontrole i broj sankcionisanih prekršaja je znatno porastao.

Radi bezbednosti dece, opština Zemun je i ove godine opredelila sredstva za dodelu autosedišta roditeljima i time im omogućila uštedu od nekoliko hiljada dinara, koliko košta sedište za prevoz dece.

Za decu rođenu tokom 2022. godine, Opština je podelila 573 auto-sedišta, a nedavno je podeljeno prvih 160 sedišta za decu rođenu u 2023. godini. Roditelji čija su deca rođena u prvoj polovini 2023. godine mogu da obezbede auto-sedište za svoje dete popunjavanjem formulara koji je dostupan na sajtu Opštine i u šalter sali.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading