Kađenje
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Smirnu je za kađenje koristio Isus Hrist,a prema predanju, dobio ju je u pećini po rođenju, zajedno sa zlatnicima. Kađenje tamjanom naziva se beli dim, i služe uklanjanju sila koje nisu poželjne u jednom hrišćanskom domu. 

Ime beli dim nastalo je kao suprotnost crnom, u koji spadaju paljenje različitih stvari u magijske svrhe, kao i dim cigarete.

Kandilo i plamen simbolizuju svetlost Hristove nauke i svetlost života ispred čije ikone se kandilo i pali. Ono istovremeno podseća svoje ukućane da žive svetlim i čistim životom.

Svi koji redovno pale kandilo u svom domu znaju kakav uticaj ima ovaj plamen na čitavu atmosferu, ali i raspoloženje svih ukućana, naročito u vreme praznika.

Kako okaditi kuću?

U kadionicu treba da stavite malo briketa, a preko njega nekoliko zrna tamjana. Upalite šibicom ili upaljačem, a kada počne da gori, pomolite se.

Molitva pri kađenju

- U ime Oca i sina i Svetoga Duha, učvrsti nas u molitvi, Vladiko Hriste, da tamjan ispuni blagošću presvetoga čina zidove doma mog i obnovi oscećenje dostojno sveproslavljanja prestola Svetoga Oca Tvog, sada i uvjek i u sve vjekove. Amin.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading