ŠTA BIBLIJA KAŽE O INTIMNIM ODNOSIMA PRE BRAKA? Sveštenik otkriva da li bi prošlost partnera trebalo da utiče na mir u našoj duši
Foto: Youtube/Printscreen

Sveti apostol Pavle piše: "Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi: sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da išta ovlada mnome. Jela su za stomak i stomak za jela, ali će Bog i jedno i drugo ukinuti. A telo nije za blud nego za Gospoda, i Gospod za telo".

Svaka stvar koja nam pričinjava zadovoljstvo, potencijalno je opasna za nas, jer se na te stvari čovek lako navikne i one mu ako ne pazi postaju okovi, smatraju sveti oci. Osećaj telesne naslade koji prati intimne odnose, Bog je usadio u čoveka kako bi mu olakšao ispunjenje zapovesti: "Rađajte se i množite, napunite zemlju i vladajte njom". 

Ništa nije tako slično ljubavi kao požuda, ali ništa joj nije tako oprečno, pisao je Bleiz Paskal.

Danas je normalno da mladi žive u predbračnim vezama. Naprotiv, onaj ko nema iskustva u ovoj oblasti je nazadan. Čineći to, zaboravljamo ogromnu moć seksualnosti i kako seksualnost može biti destruktivna ako se ne obuzda.

Jedan zabrinut mladić je tražio odgovor od sveštenika da li treba da "oprosti" partnerki partnere pre njega, odnosno da li i on stupa u greh. Otac Milan Ristivojčevć mu je rekao sledeće:

- Nigde nećeš stići ako se budeš bavio tuđom prošlošću, nebitno ko je u pitanju, nama pravoslavnima je zapovest da se bavimo preispitivanjem svoga života da ne bismo došli u situaciju da vidimo "trunku u oku brata svoga a ne vidimo brvno u oku svome".

- Tvoj zadatak je da u svakoj vezi vidiš cilj koji onima koji su verujući i žive crkvom mora biti BRAK. Veza nikako ne sme biti bez cilja pa da vreme koje provodimo jedno sa drugim bude vreme za blud i nemoral, mi dakle svojim životom vrlo lako možemo postati bludnici, a Sveto Pismo nas uči:

 - Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi; sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da išta ovlada mnome.

- Jela su za stomak i stomak za jela, ali će Bog i jedno i drugo ukinuti. A telo nije za blud nego za Gospoda, i Gospod za telo.

- A Bog i Gospoda vaskrse, i nas će vaskrsnuti silom svojom.

- Ne znate li da su telesa vaša udovi Hristovi? Hoću li, dakle, uzeti udove Hristove i od njih načiniti udove bludnice? Nikako!

- Ili ne znate, da ko se sa bludnicom sveže jedno je telo s njom? Jer je rečeno: "Biće dvoje jedno telo."

- A ko se sjedini sa Gospodom, jedan je duh s Njime.

- Bežite od bluda. Svaki greh koji čovek učini van tela je, a koji bludniči svome telu greši.

- Ili ne znate da je telo vaše hram Svetoga Duha koji je u vama, kojega imate od Boga i niste svoji?

- Jer ste kupljeni skupo.

- Težite oboje ka svetim tajnama a Crkvi dopustite da vas kroz njih vodi ka Carstvu Nebeskom.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading