Svetski dan borbe protiv HIV-a
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS, ove godine svi zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV, u petak 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, Bulevar despota Stefana 54a, IV sprat, u periodu od 8 - 18 časova.

Terapija HIV infekcije u našoj zemlji je besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. U više od 90% slučajeva HIV infekcija je preneta rizičnim seksualnim odnosom.

Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje. Cilj UNAIDS-a za 2025. godinu glasi 95 – 95 - 95. Dijagnostikovati HIV kod 95% procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje za 95% pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektabilnu virusnu aktivnost kod 95% lečenih. Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Zakuvavanje - Ministar Mihailo Jovanović pokazao koliko je dobar kuvar! #alo #alonovine #alodnevnenovine #mihailojovanovic #kuvanje #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading