Pas lutalica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grad Leskovac na godišnjem nivou plaća velike sume novca na osnovu sudskih odluka zbog ujeda pasa lutalica. Međutim, ne dobija baš svaki pokušaj sudski epilog, postoji i veliki broj odbijenih tužbenih zahteva, piše Rešetka.rs.

Samo tokom ove godine grad Leskovac je dobio 484 tužbe na osnovu kojih je iz budžeta isplaćeno 69 miliona dinara. Evidentano je i prisustvo velikog broja pasa na ulicama i pored napora da se smeste u azil, ipak dolazi do neprijatnih situacija.

Psi

YAHYA ARHAB

 

I pored toga što se smatra da svaki „bliski susret sa lutalicom“ može da se naplati na sudu i nije baš tako. Za pokretanje postupka i donošenje presude neophodni su čvrsti dokazi i mišljenje lekara.

Iskustva u ovakvim slučajevima ima advokat Nemanja Stanković koji kaže da je u ovoj godini imao desetak takvih slučaja. Kaže da bez dokaza i čvrstog osnova ne ulazi u ovakve procese.

- Potrebno je lekarsko uverenje na osnovu koga se pokreće tužbeni zahtev. Potom dva lekara veštaka veštače stepen povreda. Jedan veštači mehaničke povrede, a durgi veštači pretrpljeni strah i bol. U sudskom sporu neophodno je i prisustvo svedoka. Ukoliko ima više svedoka i lekarski nalaz koji potkrepljuje taj slučaj, situacija je čista. U svakom drugom slučaju sud odbija tužbeni zahtev. Tu nema mesta manipulaciji, stvar je vrlo jasna - ističe Stanković.

U ovim sporovima može se ostvariti nakada za pretrpljeni strah i bola kao i na ime zadobijene povrede.

- Od težine povrede i uzrasta lica koje je pretrpelo napad zavisi i visina novčane naknade. Ako je dete žrtva napada uglavnom se dosuđuju veći iznosi - objašnjava Stanković.

Zvnični podaci kažu da je tokom 2021. grad Leskovac dobio 686 tužbi na osnovu kojih je isplaćeno 89 miliona dinara, a 2022.godine 475 tužbi a isplaćeno je 79 miliona dinara.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading