Takmičenje u kuvanju rakije
Foto: Alo/Foto: Aleksandar Đorđević

Ima hiljade vrsta čajeva, a samo jedan je poseban. To je šumadijski čaj. Tako tvrde Šumadinci, koji već više godina na Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, imaju priliku da prisustvuju Šumadijskoj čajanci, događaju koji u ove hladne dane greje i dušu i telo.

Iako je padala kiša, to nije poremetilo raspoloženje, zbog prepoznatljivog mirisa koji se širi unaokolo i toplote od vatrica iznad kojih se pušio dim iz kotlića.

Šumadijska čajanka je, naime, takmičenje u kuvanju vruće rakije, u kojem je učestvovalo 20 ekipa iz okolnih kragujevačkih sela, a degustatora je, naravno, bilo sa svih strana.

Počelo je zdravicom. Gužva je vladala ispred ambicioznog tima iz Drače, sela za koje kažu da se nalazi u strogom centru Srbije. Dvojica Aleksandara, obojica Ćurčići, Žarko Madžarević, Marko Ćurčić i Slobodan Perović bili su pravi domaćini, pa su uz sladunjavo piće služili i domaće iće.

- Učestvujemo na ovakvim skupovima da bismo sačuvali tradiciju i starinske običaje. Zato je i naš recept baš starinski. Ništa nije menjano. Od zagorelog šećera, pa do dodataka nane ili kantariona. Šećer ne sme da zagori, a naš čaj ne sme da bude ni taman ni svetao. A prvi uslov da vruća rakija bude kvalitetna je da bude od čiste šljive, a ne bućkuriša, da bude od rakije koja je odležala dve-tri godine. Neko kuva od meke, a neko od razblažene ljute rakije - otkriva nam neke tajne Žarko Madžarević.

Tu se našao i popularni pevač Radiša Urošević, a ubrzo je na čajanku stigao i Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa Grada Kragujevca, sa saradnicima, pozdravio se i porazgovarao sa učesnicima, ali nije gucnuo čaj.

- Svi događaji na ovom sajmu, pa i Šumadijska čajanka, na pravi način prezentuju našu tradiciju, selo, pesmu, običaje, proizvode. Čajankom želimo i mladima da pokažemo bogatu tradiciju srpskog sela, da vide i nauče o svojim korenima i prenesu budućim generacijama - kazao je Dašić.

Za takmičenje su se dobro spremili i Miroslav Krstić, koji je glavni kuvar, i pomoćnik, mlađani Miloš Avramović, predsednik Mesne zajednice u Donjoj Sabanti.

- Ma, nema mnogo tajne. Zasladiš koliko treba, mora lepo da provri i to je to - kaže Krstić.

Zoran i Svetislav šampioni

Pobednički pehar sa ovogodišnje Šumadijske čajanke odneli su Zoran Božanić i Svetislav Sinđelić u svoje selo Kutlovo. Oni naglašavaju da je za pravi miris i ukus važna zrela šljiva, čisti sudovi i na pravi način prepečena rakija, da ne bude jaka vatra.

Njih dvojica redovno učestvuju na Šumadijskoj čajanci, a sada su prvi put pobedili.

Stalni učesnici čajanke su i Radivoje Ristić i Žarko Tanasković iz Velike Sugubine. Oni kažu da je najznačajniji trenutak u kuvanju rakije kaljenje, kad se sipa voda. Na kraju izađe čudesan napitak, koji ih, kad zima zagudi, okuplja i poziva na druženje.

PIŠE: PREDRAG PAREZANOVIĆ

Baš strog žiri

Predsednica žirija koji ocenjuje kvalitet je Irena Kojović. Kaže da su ocenjivači vrlo strogi:

- Važni su i boja i miris i ukus. Vruća rakija ne sme da bude ni preslaba ni prejaka.

Pa ko pogodi, došao je do najboljeg gutljaja.

 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading