"MI, SRBI, OSVEŠTAVAMO SVE, A ZABORAVLJAMO IKONE" Teolog objašnjava kako treba postupati sa svetim slikama
Foto: Youtube/Printscreen

Jedna od izraženih praksi karakterističnih za Istočno-pravoslavno hrišćanstvo jeste ikonoslikarstvo i poštovanje ikona.

Ikona (gr. eikṓn - slika, obraz, predstava) je slika na drvetu, platnu ili kamenu sa likom Isusa Hrista, Bogorodice, drugih svetitelja, anđela ili drugih događaja vezanih za istoriju crkve i Sveto pismo. Prisutne su u svim pravoslavnim hramovima, gde se postavljaju na ikonostase i zidove. 

Naš narod se sa posebnom pobožnošću i poštovanjem odnosi prema ovim svetim predmetima, pa se postavilo pitanje da li velika većina nas greši, jer nije osveštala ikone - najveće blago doma. Sveštenik, teolog, umetnik i profesor Zoran Đurović danas nam odgovara na ovo pitanje.

Osveštavanje je potrebno u smislu Božjeg blagoslova, ali ne kao nečeg automatskog, već kao nečeg što nam može pomoći da razvijemo našu ljubav prema Bogu, smatraju sveštenici.

Stoga osveštavanje ikona nije neophodno, a evo šta kaže teolog Đurović:

- Iako smo mi izmislili danas osvećenja za sve i svašta, mislim da nije nužno i sveštanje ikona. Može, nemam ništa protiv, ali i ne mora, jer njeno osvećenje biva kroz molitvu onoga ko joj se obraća. Za dobrog molitvenika i kaširana ikona može biti čudotvorna. Naravno, dobar molitvenik će se boriti protiv kaširanih ikona. Mislim da kaširane ne bi trebalo osveštavati. 

- Ikona nije amulet ili nekakav sv. objekt, predmet, utvara. Većina pravoslavnog življa ju je kao takvu doživljavalo i doživljava. U toj svesti ima i magijsku moć. Meni se pak čini da ikona nije ni pre ni posle "čina" sveštanja sveta, nego da je sveta samo u ovom molitvenom procesu, susretu između čoveka koji se moli svetome predstavljenom na ikoni. Slično onome iz Pisma: Gde su dvoje ili troje skupljeni...

Kaširana ikona nastaje posebnom tehnikom koja podrazumeva lepljenje odštampane ikone za drvo, za razliku od ikonopisa koji je tehnika slikanja.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading