znakovi
Foto: Alo/Foto: JKP Putevi

Projekat se sprovodi na državnom putu IB reda broj 23 i podrazumeva postavljanje "pametnih" saobraćajnih znakova koji će učesnicima u saobraćaju, u zavisnosti od karaktera promena uslova vožnje, preporučiti najbezbedniju brzinu kojom se njihovo vozilo može kretati u trenutnim uslovima (uslovi puta, vremenski uslovi i uslovi u saobraćajnom toku), saopštili su "Putevi Srbije".

Kada nastane nepovoljna promena uslova vožnje, recimo jaka kiša u kombinaciji sa smanjenom vidljivošću, jakim vetrom i gužvom u saobraćajnom toku, pametni saobraćajni znak samostalno izračunava i smanjuje preporučenu brzinu na najbezbedniju brzinu za trenutne uslove vožnje, uz pomoć sledećih senzora koji prikupljaju podatke iz okruženja:

znakovi

Foto: JKP Putevi

 

- Senzor za merenje vidljivosti,
- Senzor za merenje brzine vetra,
- Senzor za merenje koeficijenta prijanjanja na kolovozu
- Senzor za detektovanje gužve u saobraćajnom toku. 

Inače, državni put IB reda broj 23 se prostire na ruti Pojate - Kruševac - Kraljevo - Preljina - Čalak - Požega - Užice - Čajetina - Nova Varoš - Prijepolje - državna granica sa Crnom Gorom (granični prelaz Gostun).

BONUS VIDEO: 

 

@alo_portal Kakav je vaš stav o ovome? Da li bi smestili svoje roditelje u starački dom? 🤔 #alo #alonovine #alodnevnenovine #foryou #fypシ #fypシ゚viral #viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading