manastir Tumane
Foto: Alo/Foto ALO!/Vladimir Marković

Sveti Nektarije Čudotvorac je svetitelj blizak našem vremenu, živeo je krajem 19. i početkom 20. veka. Rodio se u Silivriji Trakijskoj 1. oktobra 1846. godine. Potekao iz skromne ali pobožne porodice, od najranijeg detinjstva iskazivao je svoju ljubav prema Bogu. Bio je episkop pentapoljski u Aleksandrijskoj patrijaršiji. Sveti Nektarije je nosio veliki krst u svom životu, nepravedno oklevetan i gonjen, ali uvek skromnog i svetog držanja, iz Aleksandrije je prešao  u Grčku, gde je zatim bio upravnik jedne visoke bogoslovske škole. Njegova velika želja da osnuje manastir Presvete Trojice na Egini u kojem se do smrti podvizavao , uz veliki trud se ispunila. Upokojio se 1920. godine. Jedan je od najpoštovanijih svetitelja i čudotvoraca u pravoslavlju.

manastir Tumane

Foto ALO!/Vladimir Marković

 

Sveti Nektarije je ljubav. On je otac i lekar onih koji su ostali sami i nezaštićeni u bolesti. Za života porogonjen ali božijom rukom vođen, do kraja je istrajao na putu ka gospodu našem Isusu Hristu, uprkos svim strašnim klevetama koje je podnosio skrušeno i smerno. Kada je umro 8. novembra 1920. godine, dok su sestre presvlačile njegovo usnulo telo, spustivši staru vunenu potkošulju kraj jednog nepokretnog čoveka, istoga časa se desilo čudo da je taj čovek ustao, prekrstio se zahvaljujući Bogu i prohodao. Kako tada, tako i danas, mnoga čudesna iscelenja i zadivljujući broj kandila, donetih u znak zahvalnosti Svetitelju na Eginu, svedoče veličini i čudima Svetog Nektarija.

Kao što je u šali i s ljubavlju govorio Sveti starac Nektarije Vitalis iz Kamarize i sam isceljen od raka na grudima uz Božiju milost i  pomoć Svetog Nektarija:

„Sveti Nektarije je mekane duše, osetljiv je, njemu je dovoljno da malo mahnete i eto njega da vam pomogne“.

Da je zaista tako govore sva čuda koja su se desila njegovom milošću ali i činjenica da je za svoju slavu Svetog Nektarija izabrao i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Budući da je Egina daleko, Božijom promišlju su mošti ovog svetitelja stigle u naš manastir Tumane, mesto gde su lek već našli mnogi postradali od teških bolesti, i gde su nebrojeni bezdetni parovi kojima su Sveti Zosim i Sveti Jakov darivali porod. Od 2017. godine posebnu radost u manastiru Tumane predstavljaju mošti Svetog Nektarija Eginskog, koje su stigle neočekivano kao dar od arhiepiskopa Georgija iz Slovačke.

Satnica - sreda 22. novembar 2023. godine

09.00 Sv. Liturgija

10.30 Blagosiljanje slavskog kolača

11.00 Jelej osvećenje

- Svetog Nektarija naše bratstvo izuzetno poštuje kao velikog čudotvorca i svetitelja bliskog našem vremenu. Njegov praznik se u Tumanu sa ljubavlju praznuje. Čuvši da su mnogi manastiri i parohije dobili na dar mošti svetitelja, i mi smo ih poželeli, ali nismo hteli nikome da se po tom pitanju obraćamo. Videvši našu želju i ljubav, Sveti Nektarije je nošen vladikom Georgijem sam došao u ovu svetinju, obogativši je trajno svojim svetim moštima. Darujući nam tako dragocenu svetinju, episkop Georgije poručio je da je ostavlja manastiru Tumanu da bi se kroz ove svete mošti, kao i mošti Svetog Zosima i Svetog Jakova, narod vraćao Bogu i isceljivao od svojih bolesti - otkrio je iguman manastira Otac Dimitrije.

manastir Tumane

Foto ALO!/Vladimir Marković

 

Put Svetog Nektarija do manastira Tumane je čudesan, kao i sve što je vezano za njega. Naime, arhiepiskop Georgije je molitvama Svetog Zosima i Jakova preživeo težak udes u blizini manastira Tumane, od tada je sa velikom ljubavlju obilazio manastirsku bratiju i manastir. Jednom prilikom je sa Kipra doneo deo moštiju Svetitelja i poželeo da ih daruje upravo u Tumane. A, Sveti Nektarije je još jednom pokazao da će  doći svuda gde ga neko pozove i poželi, baš kao što je iguman manastira Otac Dimitrije poželeo, a arhiepiskop Georgije ispunio ovu želju.

Slava Bogu i Svetima.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Мики

15.11.2023 12:41

Диван текст, свака част, нешто ново да сазнамо и научимо! С љубављу написан. 💕