dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Po pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS) je propisao da od 1. novembra do 1. aprila pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra. 

ZBS toleriše upotrebu letnjih guma u ovom periodu, ali ako na kolovozu nema snega, leda ili poledice.

Međutim, postoje praktični razloga zbog čega je važno narednih pet meseci imati zimske pneumatike.

- Temperatura kolovoza može da bude znatno niža od spoljne. Nemojte se zavaravati i nemojte izlaziti u saobraćaj ukoliko nemate 4 zimska pneumatika sa dubinom šare najmanje 4 milimetra - rekao je ranije Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

BEZ OVOGA NE KREĆITE NA PUT Pravilo važi od danas, a kazne mogu biti paprene

Jutjub/ RELAXING EXPERIMENTS

 

 

Šta je još potrebno od zimske opreme?

U periodu od 1. novembra do 1. aprila, sem zimskih guma, po ZBS svako vozilo u saobraćaju treba da poseduje i sve ostalo što se podvodi kao zimska oprema. Tako, izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, međutim, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Kazne za vožnju sa letnjim gumama

Podsećamo, kazne za vožnju bez zimskih pneumatika u ovom periodu, a ako vozite po snegu, ledu ili poledici, od 10.000 do 20.000 dinara za fizičko, odnosno od 60.000 do čak 800.000 dinara za pravno lice.

VIDEO BONUS

 

@alo_portal Da li se slažete? Da li Vi plaćate piće na prvom sastanku? 🙂 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #foryoupage #viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading