Oltar mrtvih Institut Servantes
Foto: Alo/Foto Jutjub/Ambasada Meksika/printskrin

Tokom ovog praznika, ljudi se prisećaju i odaju počast voljenim osobama koje su preminule. Nije reč o tužnom ili bizarnom praznovanju, već o veseloj proslavi bogatog kolorita koja slavi život preminulih.

Kako Dan mrtvih obležavaju u Meksiku možete da saznate ako posetite izložbu “Oltar mrtvih” u Institutu Servantes u Beogradu. Izložba, kou organizuju Institus Sevantes i Ambasada Meksika, biće otvorena od 2. do 12. novembra.

“Oltar mrtvih” je centralni deo ovog praznika, koji je 2003. priznat kao Svetska kulturna baština. 

Ova proslava predstavlja jedinstveni spoj prehispanskih i savremenih elemenata. Različite prehispanske grupe, uključujući Olmeke, Asteke i Maje, razvile su verske i paganske rituale pre 3.000 godina, objavljneo je na sajtu Instituta Servantes.

“Na taj način, jednom godišnje obeležavan je povratak duhova voljenih osoba u zemlju živih. Nakon španske kolonizacije, ovaj ritual stopio se sa raznim elementima hrišćanske religije i vremenom je postao jedna od najvažnijih porodičnih proslava za Meksikance širom sveta. Osnovno verovanje utkano u ovaj praznik zasniva se na ubeđenju da se noću duhovi pokojnika vraćaju kući kako bi se ponovo okupili sa svojom porodicom i prijateljima. Upravo zbog toga porodice postavljaju oltare uz neizbežnu hranu, piće i muziku. Dekoraciju čine i razni ukrasi, od kojih svaki ima svoju simboliku, ali i posebni predmeti u kojima je pokojnik uživao. Svrha oltara je da se duše pokojnika osete prihvaćenim, kao i da im se pokaže da nisu zaboravljeni. Uobičajeno je verovanje da bi oltar trebalo da sadrži komponente koje prizivaju četiri elementa: vodu, zemlju, vetar i vatru”, kažu u Servantesu.

Šareni defile u čast mrtvih

Sutra, 2. novembra, obležeavanje Dana mrtvih počinjeu 17 časova šminkanjem katrina.

U 18.30 je defile katrina Knez Mihailovom ulicom:

19 h Predstavljanje ovogodišnjeg oltara mrtvih

19 h Projekcije kratkometražnih filmova 

20 h Degustacija tradicionalnog kolača

 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading