kraj školske godine 6. juna
Foto: Alo/Foto Alo!/ilustracija

Društvene mreže preplavljuju rasprave roditelja da li treba decu slati na ekskurzije po tako paprenim cenama, pa se postavlja pitanje da ima li danas uopšte smisla organizovati ekskurzije, o čemu je i Alo! već pisao.

Dva noćenja u Nišu - 19.000 dinara, ekskurzija u Italiji 65.000 dinara, jednodnevno putovanje od 4.900 do 11.800 dinara, a roditeljima iz jedne beogradske škole ponuđeno je putovanje u Valjevo za paprenih 15.000 dinara za jedno noćenje! Zbog visokih cena deca neretko i sama odustaju od odlaska na školsko putovanje.

Milica Milenović, članica Glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija ističe da bi i ekskurzije mogle biti jeftinije, kada bi roditelji pristali na skromnije uslove u kojima bi im deca boravila.

Međutim, roditeljima je veoma važno u kakvom objektu borave deca. Tako je u jednoj prestoničkoj osnovnoj školi, na predlog Saveta roditelja, odlučeno da pre nego što se oglase ponude za ekskurziju, delegacija roditelja obiđe ponuđen smeštaj, na licu mesta se uveri u kakvom je stanju i tek onda se bira gde će deca da putuju.

Deca budu umorna od puta

Milica Milenović je za “Jutro na Blicu” istakla da bi ekskurzija pre svega trebalo da ima edukativni karakter. Maršruta muzeja i kulturnih dobara koje učenici treba da posete unapred je poznata i deci i roditeljima, međutim, neretko se dešava da đaci u tome ne mogu u potpunosti da uživaju, zbog umora koji ih savlada od dugog puta, ali i neprospavanih noći.

Upitana da prokomentariše da li bolje da umesto u inostranstvo, gde putuju završne godine, deca idu u Srbiju na ekskurziju, Milena Milenović ističe da nije. Osim što imaju sasvim dovoljno vremena tokom celokupnog školovanja da se upoznaju sa našom zemljom, postoji i jedan problem - jaz između smeštajnih kapaciteta i zahteva roditelja, onih istih, koji se žale na visoke cene ekskurzija, da im deca borave u luksuznijem smeštaju.

- Deca treba u kasnijim razredima srednje škole da idu u inostranstvo, jer imaju sasvim dovoljno vremena i tokom osnovnog školovanja i tokom nižeg srednjoškolskog obrazovanja da upoznaju našu zemlju. Međutim, ono što predstavlja problem su smeštajni kapaciteti. Svi naši hoteli, koje deca preferiraju - deca žele hotele sa određenim standardom usluge - neće da prime ekskurzije! - objašnjava Milica Milenović i navodi da postoji problem i sa roditeljima, koji imaju visoke zahteve kada je smeštaj đaka u pitanju.

- Deca neće da idu u ona mesta gde smo mi nekada išli. Nama je bilo sasvim normalno da idemo u omladinska odmarališta, domove, zavisi gde smo. Ja se zalažem za to, ali mislim da je problem u kući. Da roditelji insistiraju da to budu ne znam ni ja kakvi smeštaji, kažu “taman posla da mi dete bude sa nekim u sobi...” - kaže Milenović.

Prekomponovanje ekskurzija

Članica Glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija Milena Milenović ističe i da postoji zalaganje da se “karakter samih ekskurzija prekomponuje”.

- Mi se zalažemo za prekomponovanje samih ekskurzija. Da one ne budu dominantno zabavnog karaktera, već da imamo mogućnost da realizujemo putovanja i to i za decu koja više vole edukaciju od zabave. Mi iz gimnazije “Patrijarh Pavle” organizovali smo studijsko putovanje na Krf i to sa jednim manjim brojem dece koja su zainteresovana i koja više vole edukaciju od zabave. To jeste negovanje kulture sećanja... Mi možemo to imati i po Srbiji, pod uslovom da ne razmišljamo o komforu - kaže Milenović.

Put u Jasenovac - otvoren čas istorije

Zemunska gimnazija je recimo svoje đake odvela u Jasenovac. Direktor ove obrazovne ustanove u Beogradu, Miloš Bjelanović, kaže da su utisci koje su deca ponela sa sobom iz Jasenovca nadmašili sva očekivanja u pozitivnom smislu.

jasenovac

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

 

- Učenici su imali prilike da na otvorenom času istorije, vide provere i utvrde svoje znanje koje su stekli učeći iz knjiga. Svima njima je glavni utisak da treba doći ponovo. Pokazuju interesovanje za istoriju. Mi smo realizovali jedan kviz znanja iz istorije, učenici su pokazali da su veoma zainteresovani za istoriju, između ostalog i istoriju Drugog svetskog rata. Na ekskurziju u Jasenovac otišli su odabrani učenici, oni koji su se istakli u kvizu znanja, koji su ovo putovanje osvojili kao nagradu. Na put je krenulo 32 učenika i 16 profesora. Moram da istaknem da smo mi i učenici Osme beogradske gimnazije bili prva organizovana grupa koja je posetila Jasenovac od devedesetih - rekao je za Blic TV Miloš Bjelanović. On je istakao i da se kod roditelja osetila bojazan da ne bude negativnih reakcija sa druge strane, jer učenici ipak idu na područje Hrvatske, koja ne gleda na isti način na genocid u Jasenovcu. Međutim, navodi Bjelanović, preovladao je osećaj da deca treba to da vide i prenesu svojim drugarima.

- Mislim da ćemo sledeće godine organizovati bar izlete, ako ne dvodnevne ekskurzije u Jasenovac - zaključio je direktor Zemunske gimnazije.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading