DA LI SE VRAĆA OBAVEZNI VOJNI ROK? Nemanja Starović: Moramo biti spremni
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Tim povodom u jutarnjem programu Redakcija gostovao je državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović.

Razgovor je započeo pohvalivši bilaterarnu saradnju Kine i Srbije.

- Ne postoji nikakvo ograničavanje dalje saradnje. Taj odnos čeličnog prijateljstva nikada nije usmereno protiv neke treće strane - rekao je Starović.

DA LI SE VRAĆA OBAVEZNI VOJNI ROK? Nemanja Starović: Moramo biti spremni

Jutjub/Koreni TV

 

Pojasnio je o čemu se radi kada je o jačanju odbrambenih kapaciteta Srbije reč.

- Zainteresovani smo za dalji razvoj odbrane Srbije. Protivvazduhoplovni sistem FK-3, srednjeg dometa, koji nikada do sada nismo imali, sa tom vrstom sposobnosti. Zainteresovani smo za dalji razvoj ukupnih sposobnosti Vojske Srbije. Jednako je važna nabavka bespilotnih letelica CH-92 i CH-95, kakve takođe nismo imali - rekao je Starović, naglasivši da se ne radi samo o vojno-vojnoj saradnji već i o razmeni znanja i iskustva.

- Takođe tu je saradnja u oblasti sajber bezbednosti, gde naše kolege iz Kine imaju i te kako iskustva - dodao je Starović.

Na pitanje voditeljke Olje Lazarević šta je bio presudan faktor za ovakav izbor Srbije, Starović je objasnio kojim kriterujimima su bili presudni za saradnju i odluku o kupovini kineske PVO:

- Kao država koja se vodi načelima političke i vojne neutralnosti, tražimo najbolje ponude. Pored cene i kvaliteta i tog međuodnosa, treba da budemo svesni geopolitčkih okolnosti u kojima živimo. Da to što smo se u ranijoj prošlosti oslanjali na uvoz naoružanja od Ruske Federacije, to trenutno nije moguće. Nismo u prilici da kupimo za svoj novac sve ono što želimo - rekao je Starović.

Ipak, Starović je podsetio na naoružanje koje je stizalo iz Evrope:

- Svima je jasno da je Kina najvažnije uvozno tržište za nas. Podsetiću vas na kvalitetne moderne borbene helikoptere iz Nemačke, stigao nam je transportni avion "Kasa" iz Španije, da se intenzivno razgovara o nabavci lovačkih aviona iz Francuske, nedavno smo primili važnu isporuku Hanvi vozila iz pravca SAD-a...

Pohvalio je "dragulj u kruni" srpske odbrane:

- U prethodnih desetak godina podigao se nivo odbrane. Prijateljstvo prema Kini smo uvek isticali. Nikada ih nismo kritikovali, jer je uvek bila naš prijatelj. Vidimo to u razvoju infrastrukture. Postoji jasan obostrani interes, ali nikada naša saradnja nije usmerena protiv treće strane. Dragulj u kruni naše saradnje FK-3 je samo defanzivan sistem i vojna oprema, sa njime štitimo naše nebo, ali to nije nešto sa čime možete da napadnete nekoga. I ozbiljni smo i odgovorni u tom smislu i ne bismo dogovarali nabavke koje bi mogle povući restriktivne mere Zapada - rekao je Starović.

Srbija prati dešavanja u okolini i kako ističe sagovornik Kurir televizije, mora ići u korak sa njima:

- Bitna je transparentnost. I nama smeta kada vidimo da neko unapređuje svoju vojsku i naoružava se i zato moramo biti spremni na svaki scenario, ali ne zbog toga što priželjkujemo nešto. Siguran sam da to rade i svi drugi sistemi odbrane. Bitno je da budemo ozbiljni i transparentni. Ja sam, pre svega, na civilnom položaju i sarađujem sa pripadnicima vojske, gde je nešto drugačiji mentalitet. Juče smo objavili belu knjigu odbrane Srbije, a to iskazuje da želimo da smo transparentni - ponovio je Starović.

On misli da je ova objava veoma važna i da je to tip dokumenta koji mnoge zemlje objavljuju pa da time "pokazujemo da ništa ne krijemo i da smo nikada spremniji za odbranu zemlje".

Pre toga "utvrđen je koncept totalne odbrane i strategijski pregled odbrane" kako je naveo ministar Vučević, a Starović pojasnio:

- On se odnosi na razvoj dugoročnih planova za sam sistem odbrane Republike Srbije. Vojska Srbije pre deset godina i danas, nije ista. Često se spominje taj primer, da smo 2012. godine imali samo jedan avion, a danas imamo 14... Mnogo novca je uloženo ne samo u ratnu tehniku, nego i u ljude. Od prvog januara imali smo najveće povećanje plate za pripadnike Vojske Srbije i projektu 5.000 zapošljavanja pripadnika specijalnih jedinica...- rekao je Starović i prokomentarisao da li će biti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka:

- Temeljno se preispituje suspenzija obaveznog vojnog roka, bez pedviđanja kakva će biti odluka. Postoje argumenti za i protiv. To je od velikog interesa, ali ima i širi društveni značaj. Unutar sistema postoji dobra volja za tako nešto, a sasvim je sigurno da ništa neće biti "lomljeno preko kolena"... - istakao je Starović.

Bonus video: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading