sveta petka
Foto: Alo/Masanori Jošida

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave dan Prepodobne mati Paraskeve, odnosno Svete Petke. Ovaj dan je u crkvenom kalendaru označen crvenim slovom. Veruje se da je zaštitnica žena, i svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

 
Iz tog razloga, crkva koja nosi ime po jednoj od najpoštovanijih svetiteljki na Kalemegdanu, i ovog jutra, na dan kada se ona obeležava, puna je od rane zore.

Inače, ovo su samo oni koji su do ovog svetog mesta došli još zorom, ili su ovde bdeli cele noći. U toku dana očekuje se da će kapelu Svete Petke da poseti nekoliko hiljada ljudi. 

Kult ove svetiteljke već decenijama posebno se neguje među ženama, koje su joj se obraćale sa molitvama za pomoć i spas od bolesti.

U koloni i staro i mlado. Redovi do kapele, a onda se vernici slivaju do izvora čudotvorne vode.

Sveštenik ispred crkve čita molitvu poimence svakom verniku. Kako kaže jedna vernica, ranije se čitala grupna molitva Svetoj Petki, a sada sveštenik svakom posebno verniku koji se pokloni ikoni posebno izgovori molitvu.

Bonus video: 

 

@alo_portal Šta vi mislite, da li treba zabraniti mobilne telefone u školama? 🤔 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral #skole ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading