VERUJE SE DA OVA MOLITVA IMA ČUDOTVORNU MOĆ Obratite se ovim rečima Svetoj Petki
Foto: Alo/Foto: Marko Metlaš/Alo!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici sutra slave dan Prepodobne mati Paraskeve odnosno Svete Petke. 

Roditelji njeni bili su imućni i pobožni, pa svoju decu Petku i njenog brata Jeftimija, vaspitavali u u bogougađanju i vrlinama.

Mnogi veruju da ova molitva Svetoj Petki ima posebnu moć:

Molitva Svetoj Petki Paraskevi

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova device, naša pomoćnice.Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko.Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin.

Tropar, glas 4.

Zavolevši miran pustinjski život i pošavši dobrovoljno za Hristom, tvojim Ženikom, uzela si od svoje mladosti Njegov laki jaram, naoružavši se znamenjem krsta protiv duhovnih neprijatelja.

Isposničkim podvizima, postom, molitvama i suznim kapima ugasila si ugljevlje strasti, Paraskeva, dostojna pohvale, koja i sada sa mudrim devojkama stojiš pred Hristom u nebeskom dvorcu: moli se za nas koji poštujemo tvoju časnu uspomenu.

Kondak, glas 6.

Proslavimo svi pobožno najčasniju Paraskevu, svetu zaštitnicu u nevoljama, jer ona, ostavivši propadljivi život, primi večni, nepropadljivi. Zbog toga, po Božijoj zapovesti, nađe slavu i blagodat da čini čuda.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading