šta pijemo i šta jedemo
Foto: Alo/Foto printskrin/TikTok

U kompaniji koja ga proizvodi kažu da su poštovali sve zakonske propise, pa nas je ovaj Srbin na ironičan način upozorio da pažljivo treba da čitamo šta piše na etiketi pre nego što nešto jedemo ili pijemo, a pogotovo ako to dajemo deci.

U tom soku, kako on navodi, ima minimum 0,1 odsto voća, što znači da može da ga bude i više, a na deklaraciji piše da sadrži: vodu, šećer, limunsku kiselinu, boje: koncentrat šargarepe, koncentrat hibiskusa i karamel (E150d), voćni sok iz koncentrisanog voćnog soka borovnice (min. 0,5%), arome, konzervansi: kalijum-sorbat i natrijum-benzoat.

Šta je čovek rekao prenosimo vam u celosti:

šta pijemo i šta jedemo

Foto printskrin/TikTok

 

„Žena kupila deci neki sok od borovnice. Ja prvo mislio hemija najstrašnija, bez ikakvog sadržaja voća pošto ima neku neprirodnu boju i rekoh ajde da pogledam sastojke, ali moram da ih pohvalim. Evo, ovde vidite da nije sasvim napravljen bez voća, ima minimum 0,1 odsto voćnog sadržaja. Pazite, to je minimum, što znači da može da ima i više, može da ide i do 100 posto, što je zaista odlično, složićete se. Verovatno nisu hteli da zvuče prepotentno, pa su stavili kao minimum 0,1 posto. Znači, na dve litre soka dobijate minimum dva mililitra čistog koncentrisanog voćnog soka. Više voćnog sadržaja bi nas verovatno razmazilo, a nismo ni navikli na ovim prostorima. I brinulo me je što su deca tri dana posle soka bila hiperaktivna, a mlađi je i svetleo u mraku. Ali nema razloga za brigu pošto piše ovde da može nepovoljno da utiče na aktivnost i pažnju kod dece. Sad sam počeo da kupujem to ovim mojim radnicima na gradilištu. Znaš kako rade? Lete na sve strane. Pre su se vukli kao zombiji po skelama Razumem da su penzioneri  i da su bedno plaćeni, ali zgrada neće sama da nikne. Uglavnom, odličan sok, svima ga preporučujem“.

Inače, kalijum-sorbat je antibakterijski i antigljivični konzervans koji se primenjuje u slatkišima, siru, koncentrisanim voćnim sokovima, margarinu, pecivu, keksu, bezalkoholnim pićima, vinu, jogurtu… a razalaganjem u crevnoj flori stvara pojačane gasove. Natrijum-benzoat je antibakterijski i antigljivični konzervans u kiseloj sredini, često se koristi da prikrije ukus niskokvalitetne hrane. Primenjuje se kao konzervans u pivu, kafi, bezalkoholnim pićima, mesu, mleku i mlečnim prerađevinama, slatkišima, sardinama, začinima, u kuvanom voću, a štetne posledice upotrebe takođe su brojne: astma, neurološke smetnje, alergije, pa ga deca nipošto ne bi smela koristiti.

- Takvi napici su otrov - rekla je za Alo! nutricionista dr Milka Raičević i dodala da je prema zakonskim normativima EU, pa i kod nas, prehrambrenoj industriji naloženo da ne sme da krije sadržaj proizvoda i da na deklaraciji mora biti popisan kompletan sastav.

- Na taj način je skinuta odgovornost s proizvođača, tako da sve što pijemo i jedemo, radimo na sopstvenu odgovornost. Poenta je da sebe više ne smemo da častimo time da ne čitamo šta piše na etiketi. Uglavnom, napici, kao što je to i ovaj, su čista hemija, nema u njima ništa zdravo, sem što jesu tečnost. Ubiti, otrovati nas neće jedna čaša, ali dugotrajno konzumiranje može da ima uticaja na naše zdravlje, a pogotovo na zdravlje dece koja tek rastu - kaže dr Milka Raičević napominjući da zbog toga što mi sve upijamo čulima, a naša su davno otupela i ne prepoznaju otrove, vodimo se ukusima i mirisima, pa tako postajemo gojazni, dobijamo dijabetes, skače nam pritisak, krvna slika nam je loša, boli nas želudac…

- Kad mački ponudite viršlu ona je neće jesti, pas će odbiti parče dimljenog mesa, njihov njuh prepoznaje da tu ima otrova, a mi smo tu sposobnost izgubili. Postali smo svaštojedi, kupujemo bez da znamo šta stvarno jedemo i pijemo, nekada zbog cene, nekada zbog lenjosti, jer nas mrzi, nemamo vremena da spremimo nešto zdravo - objašnjava dr Raičević.

Sokove „Na eks“ pravi i puni firma „Bahus“ iz Paraćina, a, ako su nam rekli: „Objava korisnika nije bila zlonamerna, već posledica nedostatka informacija o našoj kompaniji i proizvodima”.

„Autor je video sadržaj uklonio sa svojih kanala jer je shvatio ozbiljan negativan uticaj snimka na ugled naše kompanije., a takođe smo u kontaktu i sa drugim korisnicima koji su repostovali video-klip”, rekla nam je pravnik ove kompanije Mirjana Spasojević i dodala da oni posluju već 32 godine, trenutno upošljavaju 130 zaposlenih i da su proizvodnju uskladili sa standardima FSSC, ISO 9001, IFS, HALAL, HACCP.

PIŠE: D. Nikolić

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading