vremenska prognoza do oktobra
Foto: Alo/Foto Jovana Grujičić

Nakon veoma toplog leta, veoma toplo vreme nastavilo se i tokom jeseni, a prema trenutnim prognozama natprosčeno toplo vreme nastaviće se i u narednom periodu.

Ovogodišnji septembar najtopliji je otkad se vrše merenja i po temperaturama odgovarao je vrednostima za jun. I oktobar će biti među najtopliji, s obzirom na to da za sada srednje temperature za oko pet stepeni više od prosečnih. Kako se značajnije zahlađenje ne očekuje do kraja meseca, to znači da će oktobar zasigirno biti među najtoplijim, piše Telegraf.

Ovogodišnji oktobar doneo je tri dana zaredom temperature od 30°C, a dostizale su i 32°C.

Po prvi put su zabeležene i troske noći, odnosno da se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C.

Prva polovina oktobra protekla je u znaku delovanja anticiklona, pa je bilo veoma stabilno i suvo, uz pravo miholjsko leto.

Do kraja meseca česta aktivnost ciklona, uz veoma promenljivo, ali i dalje veoma toplo vreme

Druga polovima meseca protiče u znaku čestih uticaja ciklona, uz veoma promenljivo, ali i veoma toplo vreme.

Pored toga što je dosadašnji deo oktobra ekstremno topao, ujedno je i veoma sušan, pa je tako u Beogradu palo svega 4 milimetara kiše po kvadratnom metru, a prosek za ceo okotobar je oko 55 mm.

Iako se u narednom periodu očekuju česta prolazna naoblačenja sa padavinama, ne očekuju se značajnije količine, pa će svakako oktobar biti među sušnijim mesecima.

Današnji dan protiče u znaku veoma toplog vremena, uz smenu sunca i oblaka. Temperature će biti prave letnje, uz vrednosti preko 25°C, lokalno i do 29-30°C, u Beogradu do 28°C.

Krajem dana očekuje se jače naoblačenje, a u toku noći ponegde se očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

U sredu će na severu Srbije biti suvo, pre podne sunčano, a sredinom dana i posle podne uz više oblačnosti.

U ostalim predelima očekuje se promenljivo oblačno, a kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom na jugu i jugoistoku Srbije.

Duvaće jak zapadni i jugozapadni vetar.

Prema vremenskoj prognozi u četvrtak se očekuje suvo, samo u Vojvodini ponedge sa slabom kišom.

U petak se preko našeg područja očekuje premeštanje veoma snažnog ciklona, uz jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Više padavina očekuje se na severu Vojvodine i na jugozapadu Srbije.

Biće veoma vetrovito, uz jak i olujni jugozapadni vetar.

Za vikend i prva dva dana sledeće sedmice proteći će u znaku sunčanog i pravog prolećnog vremena, uz tempertaure od 20 do 25°C, u Beogradu do 24°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra od 14 do 18°C, one će do kraja meseca biti uglavnom više za oko sedam stepeni od uobičajenog proseka.

Inače, kako će naše područje i u narednom periodu biti pod uticajem veoma izraženog južnog i jugozapadnog visinskog strujanja, osim tople vazdušne mase, sa severa Afrike stizaće i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se tokom dana sa padavinama očekuje prljava kiša, što je više nego čest slučaj prethodnih dana.

Zahlađenje u Novembru?

Početak novembra doneće postepeni pad temperature vazduha, ali ostaje i dalje natprosečno toplo vreme, bez onog pravog jesenjeg zahlađenja.

Prvih sedam do 10 dana novembra očekuje se promenljivo oblačno vreme, ponegde sa kišom i pljuskovima, ali se u većini dana očekuje svo vreme i bez značajnijih padavina.

Maksimalna temperatura na samom početku novembra biće oko 20°C, da bi se potom temperature u nastavku prve dekade novembra kretale oko 15°C.

Prosek maksimalne temperature za početak novembra u Srbiji od 11 do 15°C.

Prema trenutnim prgnozama, iako će novembar poprimiti karakateristike jesenjeg vremena, biće i dalje natprosečno toplo vreme i bez nekih ekstremnih događaja.

Za sada nema na vidiku da nas do sredine novembra očekujue jače zahlađenje sa snegom ne samo na planinama, već i u nižim predelima.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading