Gastarbajter ne plaća struju
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

Mustafa Šutković, gastarbajter koji se posle 27 godina iz Amerike vratio u Bosnu, napravio je vikendicu koja je po mnogo čemu specifična - najpre po tome što ona nema klasičnu struju, već onu struju koja se dobija iz solarnih panela i vetrenjača. On je pre četiri godine kupio plac na Rostovu, na samoj međi Bugojna i Novog Travnika u Bosni i Hercegovini. Plan izgradnje vikendice se brzo realizovao, ali vikendica nije imala struju. 

- Šta da radim bez struje, napuniš akumulator od kuće, doneseš ga, isprazni se za pet dana i više nema... rekoh idem da probam da napravim struju! Stavio sam solarne panele, ali od njih sam imao samo svetlo. To mi je bilo nedovoljno. Onda sam sebi zadao zadatak da napravim nešto da imam i televizor i bojler i veš-mašinu, ali prvo mi je bilo da imam lift. Kolena me bole, ne mogu uz stepenice - objašnjava on.

Krenuo je sa solarnim panelima a onda i vetrenjačama. Preko leta, kaže može solarni, ali kad je zima, nema struje, zbog čega je i odlučio da napravi vetrenjače i to mu je uspelo! Sada ima besplatnu struju i koristi sve njene benefite kao da je i plaća

- Imam sve - kaže gastarbajter Mustafa za Jutjub kanal Srednja Bosna Danas, objašnjavajući da čak ima i daljinski, gde samo stisne dugme i sve radi samo.

Vetrenjače su ipak iz Amerike. Njih je doneo odande, i priznaje da su skupe, tj. u celom transportu najskuplji dođe prevoz.

- Ovo nema na Havajima, nema na Maldivima, samo u Bosni - kaže Mustafa koji je u Americi živeo 27 godina.

Sada na svojoj vikendici u svojoj domovini ima besplatnu struju, svoju, i to bez računa.

Ono što je možda jedini problem ovog sistema, jeste da se bojler može uključiti samo jednom u sedam dana, ali kada je sve besplatno, nije problem, tvrdi on.

- I grejanje sam sredio, gledaj ovu mašinu.... Sipaš tri litra nafte i ovu recimo prostoriju može da zagreje... Kad je najveća zima, litar nafte može biti 24 sata, evo ima i daljinski a treba 3-4 minuta da se sačeka. Ima šest brzina a kad staviš u šestu za dva minuta ovu sobu zagreje - hvali se Mustafa mašinom kakve tvrdi u Bosni nema.

Za kraj, objasnio je računicu koliko dnevno ovakav sistem troši dva kilovata na dan.

- Moj sistem u proseku potroši dva kW. Trideset dana puta dva kW , to je 60 Kw za mesec dana. Znaš li koliko kuća, familija, stanova troši 60 kilovata? Mnogo više. Pa samo ja u svojoj kući u Travniku trošim 450 kW mesečno. Za vikendicu ovo je super - zaključio je Mustafa.

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal Ovaj dvadeset sedmogodišnji Nepalac vredno radi u Srbiji kao vulkanizer #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral ♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading