MUKE STUDENATA IZ UNUTRAŠNJOSTI Kirije za stanove i dalje preskupe
Alo/Tanjug

Manje stanove i garsonjere u širem centru grada moguće je pronaći od 120 evra do 200 evra, ali na centralnim lokacijama prema aktuelnoj ponudi i dalje nema stanarine ispod 300 evra. U oglašenoj ponudi ponovo se mogu pronaći stanovi na području šireg centra grada po ceni od 350 evra do 500 evra, što je prošle godine gotovo bilo nemoguće.

MUKE STUDENATA IZ UNUTRAŠNJOSTI Kirije za stanove i dalje preskupe

Foto: Alo/Tanjug

 

Cena smeštaja povoljna, ali nedovoljno kapaciteta

S druge strane, smeštaj u nekom od studentskih domova u Beogradu i dalje je daleko povoljnija varijanta. Cena smeštaja varira u zavisnosti od kategorije studentskog doma i broja kreveta u sobi, odnosno, da li se soba plaća po budžetskoj ili tržišnoj ceni. Cene sobe za studente na budžetu tako se kreću od 1.300 do 3.190 dinara mesečno, dok se cena smeštaja u sobama po tržišnim cenama kreće od 8.000 do 13.000 dinara.

Kada je reč o kapacitetima, Ustanova “Studentski centar” raspolaže sa 14 studentskih domova, koji su raspoređeni na šest beogradskih opština. Ukupni smeštajni kapaciteti su oko 10.500 mesta, više od 90 odsto mesta se nalazi u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a gotovo polovina studenata od ukupnog broja mesta, njih više od 4.600, boravi u najvećem studentskom kampusu na Balkanu, Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Studentski dom u Beogradu

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

 

Punih 45 godina nije izgrađen nijedan novi studentski dom

Najstariji od studentskih domova, “Kralj Aleksandar I”, izgrađen je 1928. godine, a najmlađi, “Karaburma”, 1978. Dakle, punih 45 godina u Beogradu nije bilo izgradnje novih objekata za smeštaj studenata, a broj studenata koji upisuju fakultete u prestonici je od tada višestruko uvećan.

- Imajući u vidu osetno povećanje cena privatnog smeštaja u glavnom gradu, a paralelno s tim i značajno poboljšanje studentskog standarda u domovima, primetno je povećan broj studenata koji konkurišu za smeštaj u studentskom domu, naročito među brucošima. Ranijih godina, uobičajen broj prijavljenih brucoša kretao se oko 2.000. Prošle godine, na konkurs se prijavilo čak 2.757 brucoša, dok je ove godine bilo 2.574 prijavljenih kandidata. Među prijavljenim kandidatima bilo je čak 544 vukovca – ističu u ustanovi “Studentski centar”.

"Ispod crte" ostalo više od 1.000 brucoša

Međutim, kako pokazuju njihovi podaci, ove školske godine bilo je mesta tek za nešto više od 1.300 brucoša, a gotovo isto toliko ostalo ih je “ispod crte”.

- Za ovu školsku godinu obezbedili smo mesto za 1.231 brucoša. Neposredno nakon raspodele, po osnovu pripadnosti nekoj od osetljivih društvenih grupa, mesto je dobilo još 124 brucoša. Preostali studenti koji su ostali “ispod crte” na konačnoj rang-listi biće sukcesivno pozivani čim se oslobodi neko mesto u studentskom domu, po bilo kom osnovu – kažu u “Studentskom centru”.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading