Igor Kisić
Foto: Alo/Printscreen/Instagram/Otacastvo

On je bio momak koji je iz školske klupe na branik otadžbine, a ovo je njegova priča: 

U Ilijašu, dečak Igor Kisić, gledao je stalno borce Prve ilijaške brigade, Sarajevsko-Romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, čiji je komandant bio legendarni Vaske Vidović iz Podlugova. U njemu se budila hrabrost i ponos predaka koji su krvarili za otadžbinu u proteklim epohama.

Nije bilo dana da Igor nije molio svog oca da postane borac Ilijaške brigade. Tako je i bilo. Igor se od 1. maja pridružuje Ilijaškoj brigadi i postaje njen najmlađi borac.

 

Nikome nije uspelo da ga ubedi da je isuviše mlad, bio je uveren da je dorastao za to i tako se i ponašao.

U njemu nije bilo dileme, niti straha od smrti ili poraza. Naprotiv, bio je ubeđen u pobedu i konačno oslobođenje. Njegovi vršnjaci su mu se divili i izražavali veliko strahopoštovanje. Zapravo, Igor je postao miljenik celog Ilijaša.

Kako bosansko-hercegovačko rat 1990ih nije prestajao, već se sve više rasplamsavao, tako su i muslimanski eskadroni smrti imali sve veću pomoć Zapada i arapskog sveta.

U toku jednog minobacačkog napada, 10. oktobra 1994. godine, kada je sa muslimanskog položaja u rejonu Visokog ispaljeno nekoliko granata na Ilijaš, jedna je pala pored samog Igora Kisića koji je na mestu ostao mrtav.

Na sahrani je došao celi Ilijaš, staro i mlado, svi su jecali za herojem, dečakom, koji je hrabro stao na branik otadžbine. Igorov otac Niko kratko je rekao okupljenima:

"Gde je moj sin stao, ja ću produžiti."

Prvobitno je sahranjen u Ilijašu, ali su kasnije u martu 1996. godine, tokom Sarajevske Golgote, njegovi posmrtni ostaci, kao i ostaci mnogih Srba od straha da ne budu oskrnavljeni, prebačeni u Sokolac, na vojničko groblje Mali Zejtinlik.

Igor Kisić je posthumno odlikovan Ordenom Miloša Obilića.

BONUS VIDEO

@alo_portal Asis Barajli, vulkanizer iz Nepala koji boravi i radi u Srbiji, podelio je svoja iskustva #alodnevnenovine #alonovine #aloonline #fypシ #fypシ゚viral ♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading