AKO ME JOŠ JEDNOM POGLEDAŠ GOTOVA SI! Devojčica (13) iz Bora prebila drugu učenicu (12)
Foto: Stock/Foto: Stock Photo

“Ako me još jednom pogledaš, gotova si”, rekla je nasilnica vršnjakinji, a majka prebijene devojčice je u strahu, jer njih dve i dalje prolaze istim hodnicima, a škola nije preduzela konktretne mere kako bi sprečila da se ovako nešto ponovi.

Ova žena nije znala šta je pravi način da reaguje i još uvek čeka, a iako nasilnica ne može da bude izbačena iz škole, prema  Članu 86 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, učenici od petog do osmog razreda mogu da budu premešteni u drugu osnovnu školu, i to po odluci nastavničkog veća, a uz saglasnost škole u koju prelazi i obaveštavanje roditelja ili drugog zakonskog zastupnika.

Ovo je mera koja može da se preduzme ukoliko učenik vrši diskriminaciju, fizičko, psihičko, seksualno, digitalno ili bilo koje drugo nasilje.

roditelji

You tube: Printscreen

 

Za ovakve, slične, ali i mnogo blaže situacije Ministarstvo zdravlja u saradnji sa UNICEF-om, u okviru projekta "Odgovor na krizne situacije i traumatične događaje", izradilo video materijal za roditelje i zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja pod nazivom "Roditelji sa decom u kriznim situacijama" i "Nastavnici sa decom u kriznim situacijama". 

U ovom materijalu roditelji i nastavnici mogu da pronađu odgovore na neka pitanja koja ih muče, posebno u situacijama kada ne znaju kako da reaguju u krizama, ukoliko njihov učenik ili dete bude žrtva vršnjačkog nasilja. 

"Video materijali su izrađeni u cilju osnaživanja roditelja i zaposlenih u sistemu obrazovanja za pružanje podrške deci, odnosno učenicima, u prevladavanji lroumoj o traumatičnih događaja", stoji u objašnjenju Ministarstva prosvete. 

 BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading