Muzej grada Beograda
Foto: Alo/VladimirMarković/Alo!

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je za ALO! da izložba u Salonu predstavlja "reprezentativna, vrlo jaka imena likovne scene i značajne istorijske dokumente".

Jubilej od 120 godina značajan je ne samo za zemlju i grad Beograd već i u evropskim i  svetskim okvirima. Malo je gradova na svetu koji mogu da se pohvale ovako kompleksnom zbirkom kakvu baštini Muzej grada Beograda. 

 

Ovaj muzej u čijem fondu se nalazi preko 150.000 kulturno-istorijskih predmeta smeštenih u arheološku, istorijsku i umetničku zbirku koje dokumentuju 7000 godina istorije našeg glavnog grada. Zato i ne čudi što je ovaj jubilej krcat je događajima. I svaki je atraktivan, stoga valja ih sve pomenuti, a i posetiti. 
 

Juče je u Muzeju Ive Andrića održano veče posvećeno našem velikom piscu, uz gostovanje Tihomira Stanića, a večeras u 19 sati je na programu centralno dešavanje, odnosno svečano otvaranje prvog dela izložbe „120 predmeta – 120 godina” u Salonu Muzeja grada Beograda, dok će sutra, takođe u 19 sati, u Konaku kneginje Ljubice biti otvoren drugi deo ove postavke. Na istom mestu će u četvrtak, 19. oktobra, u 18 sati biti izvedena monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice”, uz izložbu „Vladarke” u kneginjinom vrtu, dok će u sredu, 18. oktobra u 13 sati u Muzeju banjičkog logora biti otvorena izložba „Oslobođeni grad – Beograd oktobar 1944”, a u Zavičajnom muzeju Žarkova pred publikom će istog dana od 18 sati biti pirotski ćilimi iz muzejske kolekcije.

Kod spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji u četvrtak, 19. oktobra, biće otvorena postavka na otvorenom „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić”, a prava poslastica zakazana je za petak, 20. oktobar – u zdanju u Resavskoj u 14 sati biće promovisana monografija „120 godina Muzeja grada Beograda” i biće dodeljene zahvalnice i priznanja ove kuće, a za 16 sati u planu je otkrivanje biste imperatora Opelija Makrina. Za kraj, u subotu, 21. oktobra biće održana Noć legata.
 

Specijalno ovim povodom za naš list  govorila je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, ona je istakla da je izuzetan kuriozitet čuvati sva ova nacionalna blaga pod jednim okriljem. 

Muzej grada Beograda

VladimirMarković/Alo!

 

-  Na samom ulasku u prostor salona posetioce će očekivati izuzetna slika Uroša Predića na kojoj se vidi pejzaž grada Beograda, rad koji zbog svojih dimenzija nije stalno izložen pa je ovo prava prilika da se i on vidi, potom će tu biti dela Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Cuce Sokić, Petra Lubarde,Milice Stevanović, Miće Popovića, Vladimira Veličkovića, kompozicija malih skulptura Mrđana Bajića...

Pred posetiocima će biti i Natalijin salon sa portretima Obrenovića ,kao i projekcija rada Marine Abramović .

- To su sve imena koja su toliko zvučna i prepoznatljiva da će svaki građanin koji dođe pronaći nešto što odgovara njegovom senzibilitetu.

- Imaćemo brojne aktivnosti koje građani mogu da isprate na sajtu i očekujemo ih širom raširenih ruku - poručila je Medakovićeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading