petak 13.
Foto: Alo/Foto RINA

- Veruje se da je srećan broj 12 koji daje neku ravnotežu jer imate 12 meseci u godini i 12 apostola, 12 puta se čitaju odrđene molitve i odjednom kad se doda još jedan broj on poremeti, kako se veruje, taj red - kaže etnolog Snežana Ašanin.

Iz straha da im petak 13. može doneti nesreću mnogi na današnji dan otkazuju putovanja i poslovne sastanke.

- Na pojedinim železničkim i autobuskim stanicama ne postoje peroni sa brojem trinaest, već postoji 12A i onda zatim sledi četrnaest. Često se izbegava kupovina stanova na trinaestom spratu. Ljudi se na taj način štite od postojećeg verovanja o baksuznom broju - rekla je Ašanin za RINU.

Ona je takođe pomenula kao primer i 1307. godinu kada je bio petak 13. kada su Papa i francuski kralj Filip IV proterivali jeretike, kao i da je 13. gost na Tajnoj večeri bio Juda koji je izdao Hrista, pa možda i zbog toga u narodu postoji verovanje da je petak 13. baksuzan dan.

- Ipak u hrišćanskom religiji to uopšte nema nikakve veze, jer je od Boga svaki dan blagosloven i tako ga treba živeti - rekla je Snežana Ašanin etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

Negativnim mislima i uverenjima podsvesno se podstiču nezgode i loša sreća i zato ako ste sujeverni danas ne započinjite nikakv posao i pokušajte da prespavate dok ne svane 14. oktobar, a uostalom sutra počinje i vikend koji vam možda baš donese sreću.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading