Tamara Vučić
Foto: Alo/Ustupljena fotografija

Etnografski muzej u Beogradu sinoć je bio epicentar dešavanja, budući da je otvoren "Etnology Fest", a u sklopu otvaranja bila je i veoma interesantna revija "Niti tradicije", koju su priredili studenti Dizajna kostima Fakulteta savremenih umetnosti.

Festivalu je, pored brojnih istaknutih ličnosti sa domaće javne scene, prisustvovala i prva dama, Tamara Vučić.

Tamara Vučić

Ustupljena fotografija

 

Tamara je pobrala brojne komplimente zbog svoje elegantne crne toalete od satena, koju je krasio srebrni pojas istkan tradicionalnom, starinskom tehnikom zlatovez, a delo je ruku gospođe Veselke iz Velike Hoče iz Metohije.

Ova kreacija, koja je Tamari savršeno pristajala, još jedan je dokaz da je i te kako moguće utkati srpsko narodno stvaralaštvo u aktuelne modne trendove.

Supruga Aleksandra Vučića održala je i emotivan govor o srpskom nasleđu, tradiciji, kao i tome koliko je važno sačuvati istu za sve generacije koje dolaze posle nas, a dotakla se i žena koje čuvaju tradiciju heklanja, pletenja i veza, tehnike koje u našem narodu žive već stotinama godina.

 

 

- Duh jednog naroda čine ove dame, jer duh naroda je utkan i biva tkan svakim delom koje zovemo narodnim stvaralaštvom. Njegovo formiranje dešava se kroz nedefinisani okvir vremena i uticaja kojih često nismo ni svesni. I kao što se u duhu jednog čoveka talože svi životni uticaji, miris neke kiše, neka davna jesen, skriveni pogled, naizgled beznačajna rečenica, ružna ili lepa reč koju ne pamtimo ali koja je ostavila trag duboko u našoj duši, tako se u duh naroda upliću i prepliću različiti uticaji koji ga menjaju i formiraju kroz istoriju. I kao što uzalud tragamo za zrnima soli ili šećera, već rastopljenim u čaši vode, tako nam i brojni suptilni i nesvesni uticaji izmiču preciznoj odrednici o poreklu i vremenu. Ipak, neke stvari koje u sebi, u svom fizičkom i duhovnom biću naročito cenimo, smatramo posebno vrednim ili lepim, ili jednostavno karakterističnim samo za nas, želimo da zadržimo i otmemo od ruke vremena koja nastoji da izbriše i izmeni svaki trag koji ostavljamo u svetu u kome živimo. Te tragove svog postojanja nazivamo civilizacijom ili civilizacijama ako želimo da ih razlikujemo po različitim manifestacijama zajedničkog ljudskog duha, a jedan poseban i vrlo osetljiv deo te civilizacije čini kultura, koju svaki narod čuva kao svoje lice, svoju osobinu po kojoj je prepoznatljiv među mnogima i po kojoj i sam sebe prepoznaje u svetu promena - rekla je Tamara Vučić između ostalog u svom govoru, a isti je podelila i na društvenoj mreži Instagram.

Tamara Vučić

Ustupljena fotografija

 

Ona je sa publikom podelila i misli Savke Subotić, heroine iz 19. veka, patriote, feministikinje i borca za ljudska prava: "Ne ištem ja da naše narodne ženske umotvorine ostanu uvek kao što su bile, jer to nije moguće. Samo to tražim: da se kći ne odreče matere; da se tipska lepota naših narodnih rukotvorina, prilagođena modernom duhu, održi kroz generacije."

Podsetimo, 'Etnology Fest' je međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta. Pistom su prošetale manekenke u modelima inspirisanim našim bogatim kulturnim nasleđem dokazavši nam da ono i te kako može da bude deo savremene mode i u nju unose svežinu, autentičnost i pečat naše tradicije.

@alo_portal Predsednik Aleksandar Vučić ponosan na svoje poreklo i sa majčine strane #alodnevnenovine #alo #aleksandarvucic #zborkrajisnika #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading