POPUSTI Penzionerske kartice su spas za budžet naših najstarijih: Svakog dana sve više popusta
Foto: Printscreen/PIO fond

Ti popusti se mogu iskoristiti za putovanja, boravak u banjama, za apoteke, auto-servise, prodavnice, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, restorane i bazene. Iznosi popusta kreću se od 2 do 66 odsto, ali je većina između 5 i 10 odsto.

Pregled pravnih lica s navedenim popustima dostupan je korisnicima na zvaničnom sajtu Fonda PIO www.pio.rs/Penzionerske kartice, kao i na mobilnoj aplikaciji „Penzionerske kartice“, koja je besplatna za korisnike i dostupna na mobilnim uređajima u Play Store ili App store.

POPUSTI Penzionerske kartice su spas za budžet naših najstarijih: Svakog dana sve više popusta

PIO fond

 

Ovaj spisak svakako vredi detaljno pogledati, jer, na primer, jedan auto-servis u Kraljevu daje čak 50 odsto popusta na tehnički pregled, niško Narodno pozorište daje 50 odsto popusta na karte, u Prokuplju jedna ordinacija oftalmološki pregled daje upola jeftinije, u Sremskoj Mitrovici možete jeftinije ići na kuglanje, u Beogradu mnoge stomatološke ordinacije jeftinije nude svoje usluge i tako dalje.

Ovaj spisak nije konačan, a Ministarstvo finansija i sam ministar Siniša Mali pozvao je sve zainteresovane da se prijave i na ovaj način pomognu i državi i penzionerima.

Zamenik direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević izjavio je da se za karticu do juče prijavilo više od 930.000 korisnika, ali da se taj podatak menja iz minuta u minut. On je naglasio da svi koji još uvek nisu - mogu u svakom momentu da podnesu prijavu i to po maksimalno pojednostavljenom postupku koji se sprovodi elektronski, sa kućnog računara ili mobilnog telefona, ili u filijali i službi Fonda PIO, na šalterima Banke Poštanska štedionica i JP Pošta Srbije.

POPUSTI Penzionerske kartice su spas za budžet naših najstarijih: Svakog dana sve više popusta

PIO fond

 

- Produžili smo rad šaltera samo za ove namene svakog radnog dana do 18 časova, a pripremamo se da uvedemo i radnu subotu, o čemu ćemo obavestiti korisnike - rekao je Milošević.

Takođe, dodao je da je pokrenut postupak pripreme za kućnu dostavu kartica.

- Zajedničkim aktivnostima države, Fonda PIO i privrede stvoren je ambijent koji će penzionerima korisnicima penzionerske kartice omogućiti bolji životni standard i viši kvalitet života, što je i bila polazna osnova celog projekta - rekao je Milošević i dodao:

- U januaru 2023. smo imali redovno povećanje penzija od 12,1 posto, a od 1. oktobra penzije se dodatno vanredno uvećane za 5,5 odsto. Prosečna penzija, koja sada iznosi 37.786 dinara, uz oktobarsko povećanje iznosiće oko 40.000 dinara - podsetio je Milošević.

Korak po korak

- Prvo je potrebno pristupiti sajtu Fonda www.pio.rs gde je na naslovnoj strani baner za prijavu, u koji se unosi matični broj i broj telefona ili mejl adresa. Sistem odmah potvrđuje da li je prijava prihvaćena, a nakon toga korisnici mogu očekivati poruku na telefonu da dođu po svoju karticu kada bude izrađena - objasnio je Zamenik direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević, i dodao da je radno vreme šaltera njihovih filijala produženo kako bi što većem broju korisnika omogućili da preuzmu karticu u kratkom roku.

Povećana vrednost boda

Kako je najavio zamenik direktora PIO fonda, biće povećan iznos opšteg boda na 1.172 dinara i biće ugrađen u obračun svih novih penzija. Takođe, naknada za pomoć i negu drugog lica za sve korisnike iznosiće 26.055 dinara, a naknada za pogrebne troškove za sve preminule korisnike povećava se za više od 3.000 i iznosiće 59.985 dinara.

- Krajem novembra ili početkom decembra svi penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć od 20.000 dinara, a od 1. januara 2024. godine sledi redovno uvećanje penzija za 14,8 odsto - rekao je Milošević.

Preuzimanje na šalterima PIO Fonda

Podsetimo, zahtev za izdavanje penzionerske kartice se može podneti elektronski na sajtu Fonda PIO ili u filijali tog fonda gde će zaposleni u Fondu pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev. Kartice se preuzimaju na šalterima Fonda PIO, kojih ima 170 širom Srbije. Fond obaveštava penzionere telefonom ili mejlom, u zavisnosti za šta se korisnik odlučio prilikom prijave, kada njihove penzionerske kartice budu u filijali spremne za preuzimanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading