PROGRAM SE PREKIDA SVAKIH 30 MINUTA Velika promena na televizijama u Srbiji od 1. novembra
Foto: Alo/MUP Srbije

"Od 1. novembra kada se uspostavi sistem 'Amber Alert', odnosno 'Pronađi me' kako će se on zvati u našoj zemlji, u prvih 48 časova vi ćete kao mediji dobiti informaciju da je dete nestalo u jednom formatiranom posteru koji ćete morati objavljivati u prvih 8 časova na svakih 30 minuta", objašnjeno je za Tanjug.

To znači da će mediji imati obavezu da na svakih 30 minuta prekinu emitovanje svojih programa kako bi objavili pomenuti poster i informacije kao što su koje je dete nestalo, fotografija deteta i osnovni podaci o detetu, kao i informacije o tome kako je dete bilo obučeno i gde je nestalo.

"Istu informaciju ćete dobiti i putem sms poruke, a biće obavešteni i svi oni koji su na autobuskim i železničkim stanicama, tj. sve autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to, objaviće istu informaciju. U prvoj fazi se uključuje i aerodrom 'Nikola Tesla' koji će umesto reda letenja, objavljivati informaciju o nestalom maloletnom licu", rečeno je.

U radu policije, kada je reč o potrazi za detetom, ništa se neće menjati već da je jedina novina to što će sa novim sistemom "Pronađi me" u potragu biti uključena i šira zajednica.

"Što se tiče uloge građana, mi ćemo imati moralnu obavezu da se oko sebe osvrnemo i više razmišljamo o nestalom detetu ili da ukoliko dobijemo informaciju o nestalom detetu, tu informaciju prosledimo policiji", rečeno je. Ističe se da je važno da građani ne dostavljaju policiji lažne informacije i ne otežavaju njen rad u tim teškim momentima.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Zoi

02.10.2023 10:29

SVAKA ČAST TO JE ODLIČNA IDEJA👏👏👏Boravo!