Vremenska prognoza
Foto: Alo/Ilustracija

Početak oktobra veći deo Evrope biće pod uticajem islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog "Apolon" koji donosi prave letnje temperature u zapadnu i jugozapadnu Evropu u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C, piše meteorolog Ivan Ristić za Alo! u detaljnoj vremenskoj prognozi za predstojeću zimu.

Vreme u oktobru

U drugoj polovini prve nedelje oktobra, tačnije oko 5. oktobra u severnu Evropu dolazi polarni vorteks i donosi hladan artički vazduh ali i prve snežne pahulje.

Sneg u Evropi

severe-weather.eu

 

Hladan artički vaduh kretaće se na istok i jugoistok i do kraje prve dekade oktobra zahvatiće veći deo istočne Evrope. Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije.

Naš region a i samim tim naša zemlja biće na granici svih ovih sistema ali ne bi bilo iznenadjenje da deo hladnog vazduha dodje i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahladjenje.

U svakom slučaju, nakon toga posle Miholjdana 12. oktobra hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći če ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope.

Što se tiče temperatura u prve dve dekade oktobra najviše dnevne temperature biće uglavnom iznad 20°C, u toplijim periodima od 24°C do 28°C a kod osveženja izmedju 20°C i 24°C.

- Jutra sveža sa temperaturama od 10°C do 15°C po kotlinama gde će biti maglovito i niže. Ukoliko bude došlo do prodora hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka oko 10. oktobra što nije nemoguće najviše dnevne temperature u tom periodu biće od  od 15°C do 19°C a jutarnje će pasti na vrednosti od 5°C do 10°C - najavljuje Ristić.

Nakon ovog kratkotrajnog zahlađenja najviše temperature će ponovo biti u porastu i kretaće se preko 20°C. Padavina u prve dve dekade oktobra biće malo uglavnom će oslabljeni talasi nešto svežijeg vazduha usloviti prolazna naoblačenja i kratkotrajno pojačan vetar.

Vreme u novembru

Treća dekada oktobra i početak novembra donose kraj miholjskog leta i promenu sinoptičke situacija sve više oblaka krenuće prema našem regionu i doneti prve prave jesenje kiše.

Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave.

Bujične poplave nastaju kada količina padavina za kratko vreme predje 20mm u naseljenim mestima i 40mm u planinskim, objašnjava Ristić.

Temperatura će biti u skladu sa kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra jutarnje od  2°C do 8°C a najviša dnevna od 7°C do 15°C.

Polarni vorteks ove godine biće slab i podeljen na tri dela. Jedan će biti nad Severnom Amerikom, drugi nad Sibirom, a treći najvažniji za nas baš iznad severne Evrope.

- To će otvoriti mogućnost da zima 2023/2024 bude kao što smo imali nekad, da temperature budu u granicama normale i puno snega koji će doneti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Egejskom moru - objašnjava meteorolog.

Prvi sneg ali i snežni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije.

Vreme u decembru

U decembru malo sunca a puno oblaka i niske oblačnosti ponegde i magle, nastavlja se trend da će biti više padavina ali sada i snega. Jutarnje temperature od  -3°C do 3°C a najviše dnevne od  2°C do 7°C.

U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10°C do -5°C i maksimalnom temperaturom oko 0°C.

Vreme u januaru

Najhladniji ali i najsnežniji period ove zime biće kraj decembra i prva polovina januara, totalno drugačiji scenario nego prošle godine kada smo za Novu Godinu sedeli u kafićima, podseća Ristić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading