Dr Bratislav Miladinović Gaja
Foto: Alo/Printscreen

Tog 5. aprila agresori su projektilima razrovali centar ovog gradića, ispod ruševina je ostalo 11 ljudi, a među njima i najbliži srodnici velikog humaniste i patriote. Njegov potresni govor 2018. skamenio je celu Srbiju, tokom ceremonije obeležavanja godišnjice bombardovanja na centralnom aleksinačkom trgu.

Ostale su upečatljive slike njegovog stoičkog držanja na bini na kojem mu je čestitao pred masom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šest projektila velike razorne moći pogodilo je Aleksinac  5. aprila 1999. godine. Bilo je tačno 21.35. Predstavnici Alijanse u Briselu kasnije su rekli da je ovaj zločin bio „tehnička greška“, tvrdeći da je meta bila kasarna nadomak grada.

- Moji otac, majka i sestra, kao i moja žena s dvoje dece, ćerkom od 15 i sinom od 11 godina, sklonili su se bili u podrum. Zidovi podruma su izdržali, a oni su stradali od stakla. Sestra je imala samo dva reza na vratu... - s tugom se prisećao dr Miladinović najveće traume u životu.

On se za vreme bombardovanja Aleksinca nalazio sa svojom vojnom jedinicom u Predejanu, na ulasku u Grdeličku klisuru, devedesetak kilometara dalje, pišu Novosti.

Tamo su mu javili da mu je dom pogođen i da „u srušenoj kući ima šestoro mrtvih“.

U ondašnjim, ratnim uslovima bilo mu je potrebno nekoliko sati da od Predejana dođe do Niša i tek tu je, u komandi, pre nego što je došao na zgarište, saznao da su mu otac, majka i sestra mrtvi, a žena i deca povređeni.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading