Svetski dan srca
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Povodom Svetskog dana srca, u petak, 29. septembra, od 12 do 14 časova na šetalištu Beograda na vodi građani će moći da izmere pritisak i nivo šećera u krvi, kao i da dobiju savete karidologa o sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i informacije o lečenju.

Srbija spada u zemlje sa veoma visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, pa s ciljem da javnost bude što bolje upoznata sa ovom problematikom svake godine obeležava se Svetski dan srca koji je ustanovila Svetska federacija za srce, ove godine pod sloganom „Koristite srce, poznajte srce“.

Od kardiovaskularnih bolesti u svetu godišnje umre 20 miliona ljudi, a u našoj zemlji svake godine srčana oboljenja odnesu jedan grad veličine Pirota, rekao je novinarima načelnik Odeljenja za aritmologiju i kardiologiju Kliničkog centra Srbije Dragan Simić.

- Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, bolesti srca i krvnih sudova su 2022. godine bile vodeći uzrok smrti u Srbiji sa učešćem od 47,3 odsto, u proseku je 141 osoba dnevno umirala od toga - rekao je dr Simić i dodao da su najčešći uzroci oboljenja visok holesterol, pušenje, gojaznost, nedovoljno fizičke aktivnosti, visok pritisak i dijabetes.

Svetski dan srca

FOTO Alo!

Ukoliko bi se korigovali najvažniji faktori rizika, smrtnost bi se smanjila za oko 30 odsto, istakao je načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik rukovodiocaKCS Arsen Ristić.

Kardiovaskularne bolesti su često hronična stanja, koje je potrebno lečiti doživotno, a savremena terapija za lečenje kardiovaskularnih bolesti, osim što leči, smanjuje i broj invalidnosti i bolovanja. Na taj se način rasterećuje kapacitet zdravstvenog i socijalnog sistema.

Profesor dr Arsen Ristić je istakao da je važno raditi na preventivnim programima kojima bi se sistematski radilo na sprečavanju nastanka i ranom prepoznavanju ovih bolesti. Takođe je važno da pacijentima u Srbiji budu dostupe terapijske opcije za koje je nedvosmisleno dokazano da produžavaju život i poboljšavaju ishode lečenja. Zato je važno da sa jedne strane građani što češće proveravaju svoje zdravstveno stanje, najmanje jednom godišnje, da ne ignorišu upozorenja koje im šalje organizam, poštuju u potpunosti savete lekara i pridržavaju se propisanih terapija, smatraju dr Simić i dr Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading