požar
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Neispravna električna instalacija, neispravni električni uređaji, neadekvatno korišćenje plinskih boca, neadekvatno zbrinjavanje uređaja koji se napajaju električnom energijom, kao i neadekvatno održavanje odžaka i pećnica za grejanje samo su neki od uzroka požara u stambenim objektima u Srbiji.

Profesor dr Vladimir Cvetković, sa Fakultet bezbednosti  ističe za Blic da naši građani nisu dovoljno edukovani o uzrocima i posledicama požara. Kaže i da je važno da se više pažnje posveti edukaciji građana.

Uzroci požara

Prilikom izlaska iz stana trebalo bi da bude praksa da proverite sve električne uređaje, da isključite punjače, osveživače, uređaje za komarce, proverite da li vam je ugašen šporet ili pegla i tek onda izađete, kaže profesor Cvetković.

- Neispravna električna instalacija, neispravni električni uređaji, a sa druge strane i neadekvatno korišćenje npr. plinskih boca. Što se tiče neispravnih električnih uređaja, istraživanja su pokazala da najčešći uzrok nastanka požara je upravo činjenica da ste ostavili osveživač prostorije uključen u struju u vašem stanu i izašli iz njega. Tada može doći do pregrevanja, određenih električnih problema, a zatim i do zapaljenja tog uređaja - kaže Cvetković.

Pozar u restoranu u Grčkoj

Instagram

 

Ako na duži vremenski period napuštamo stan, najbitnije je isključiti sve osigurače.

Kako se zaštiti od požara

- U slučaju nastanka požara, ukoliko se nalazite u stanu koja je na petom, šestom spratu, i požar je izbio u vašem stanu, prilikom izlaska iz te prostorije, treba da zatvorite vrata sa sobom. Nikako da ostavite otvorena vrata od te sobe i od vašeg stana jer će se dim i vatra proširiti i na susedne prostorije - kaže Cvetković.

Nismo u opasnosti samo od vatre

Nismo samo u opasnosti od vatre, već i od otrovnih gasova, upozorava stručnjak za bezbednost na Blic TV.

- Štetni produkti sagorevanja, kao što su ugljen dioksid i ugljen monoksid, prouzrokuju najozbiljniju opasnost.U najvećem broju slučaja dolazi do gušenja. Treba da poznajemo razliku između ugljen dioksida i ugljen monoksida. Ugljen dioksid je zagušljiv gas, možete se gušiti, a ugljen monoksid je otrovan gas, dolazi jednostavno do određenih hemijskih reakcija u telu, koje onemogućavaju da reagujete. Čak je i određeni broj vatrogasaca stradao, jer nije koristio zaštitnu opremu - rekao je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading