vremenska prognoza
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 Početkom sledeće nedelje ponovo toplo, dok je oko 05. oktobra moguće prvo, jače, jesenje zahlađenje.

Do subote uveče pretežno sunčano i toplo. Noći sveže, ponegde i maglovite, uz minimume od +6 do +16 stepeni Celzijusa, tokom dana maksimumi od +23 do +27, lokalno i oko +29 stepeni Celzijusa, što je iznad prosečnih vrednosti, vetar slab do umeren, istočni, kaže meteorolog Marko Čubrilo u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi.

Za vikend naoblačenje

U subotu krajem dana na severu regiona naoblačenje ponegde iz pojavu kiše ili pljuska. Ovo naoblačenje će biti posledica premeštanja slabog, hladnog, fronta koji će se u toku noći ka nedelji i u nedelju pre podne premestiti preko središnjih i jugoistočnih delova regiona ponegde donoseći prolaznu kišu ili pljusak.

Ne očekuju se veće količine padavina, a nad velikim delom regiona će se zadržati suvo vreme. Vetar u subotu uveče na severu regiona u okretanju na pojačan, severozapadni smer.

U nedelju svežije uz maksimume od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je u okviru proseka za kraj septembra.

Početkom sledeće nedelje ponovo relativno toplo i oko 03.10. bi se maksimumi mogli kretati od +25 do +30 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka za prve dane oktobra. Prvo jače zahlađenje posle 5. oktobra

Oko 04.10. operativni proračuni modela simuliraju podizanje Azorskog anticiklona na severozapad, što bi po njegovoj istočnoj periferiji pokrenulo spuštanje slabo vlažnog ali osetno hladnijeg vazduha iz oblasti Skandinavije.

U koliko bi se takva sinoptika održala oko 04.10. treba očekivati prolazno naoblačenje, kišu i moguće pljuskove, jak severni vetar i osetnije zahlađenje te bi se oko 06.10. maksimumi kretali u okviru pravih jesenjih vrednosti od +12 do +18 stepeni Celzijusa, dok bi minimumi mogli biti od +3 do +9 u nizijama, dok se preko 800mnv može javiti mraz od -4 do -1 stepen Celzijusa.

Ansamble niz ECMWF-a za sada podržava opciju tog prvog, jačeg, zahlađenja negde oko 05. oktobra.

Kakvo nas vreme danas čeka pogledajte u najnovijoj vremenskoj prognozi RHMZ- a.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading