sveštenomučenik Kornilije sotnik
Foto: Alo/SPC

Kornilije je bio Rimljanin i oficir u Kesariji Palestinskoj, kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju. On je bio prvi od neznabožaca koji je stupio u crkvu Božju. Dotle su neki mislili da je crkva Hristova samo za Jevreje i za one koji prime obrezanje jevrejsko.

Krstivši se, Kornilije ostavi sve i pođe za apostolom Petrom. Ovaj ga apostol kasnije postavi za episkopa i posla u neznabožački grad Skipseosis, gde je Kornilije trpeo mnoga mučenja zbog vere u Hrista.

Ali, predanje kaže kakoje njegova vera bila toliko jaka da je ni vojnici nisu uspeli slomiti. Verom u Isusa Hrista on uspe da sruši hram Apolonov i krsti kneza grada, Dimitrija, kao i 300 drugih neznabožaca.

Preduznav od Boga dan svoje smrti, on prizva sve hrišćane, posavetova ih, pomoli se Bogu za njih, i mirno se predstavi Gospodu.

Vremenom njegov grob je bio zaboravljen i zapušten, ali svetac se javi episkopu Troadskom Siluanu i objavi mu grob svoj i naredi da tu podigne crkvu.

Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija, a na grobu Svetog Kornilija desila su se brojna čuda.

Predanje kaže da se sutra valja u crkvi pomoliti ovim rečima za zdravlje, a svedočenja vernika govore da su se nad njegovim moštima izlečili i oni teško bolesni.

- Sveti sveštenomušeniče, podarii mir, blagostanje i zdravlje mojim bližnjima.

Sutrašnji dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, praznuje se kao radni, ali poseban u redovima SPC, jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading