OVAJ MANASTIR ČUVA NADU U OPSTANAK SRBA NA KOSOVU! I Albanci ovde traže molitvu i isceljenje, pa daju neobične poklone (VIDEO)
Shutterstock

Manastir Zočište sa crkvom svetih vrača Kuzmana i Damjana nalazi se par kilometara jugoistočno od Velike Hoče. Postoji verovanje da je stariji od manastira Dečani. Nastanak crkve, posvećene svetim vračima Kuzmanu i Damjanu, vezuje se za obnovu u 16. veku.

Jednobrodna zasvedena građevina sa trostranom apsidom na istoku i nešto širom i višom pripratom zidana je nepravilnim tesanicima. Na zidovima crkve delimično je bio sačuvan živopis visokih stilskih kvaliteta, koji se različito datuje. U manastiru se čuvala zbirka vrednih ikona i drugih crkvenih predmeta.

Ktitor manastira nije poznat, niti se tačno zna kada je on sagrađen, ali se prvi put spominje u povelji Kralja Stefana Dečanskog 1327. kojom se manastiru Hilandaru daruju određeni posedi u njegovoj blizini. Najstariji sačuvani delovi živopisa su iz XIV veka, iako je crkva i kasnije više puta živopisana. Najveće duhovno blago manastira su delovi čudotvornih moštiju Sv. besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana. Veliki je broj čudesa koja su bivala u ovoj svetinji.

U manastiru su do rata živela četiri monaha koji su duhovna deca vladike Artemija. Bratija se bavila lepljenjem i plastificiranjem ikona, kao i sa misionarskim radom posebno sa decom ovoga kraja koja su inače bila najčešći posetioci ove svetinje.

Manastir je više puta napadan od strane terorista

- U manastir su vrlo često dolazili Albanci i Romi muslimani koji su poštovali ovu svetinju i u nju često dovodili svoje bolesne da im se pročita molitva i da legnu pod mošti Sv.Kozme i Damjana. U toku rata 1998 - 1999. manastir je više puta napadan od strane terorista. U leto 1998. teroristi su zarobili celo bratstvo i dvadesetak starih ljudi koji su se sklonili u manastir od šiptarskih zuluma - piše na sajtu Manastiri i crkve.

I Albanci dolaze da traže molitvu

"Dođu bolesni ili dovedu dete. Albanci neretko traže i da im se pročita molitva, ali to nije moguće, jer nisu kršteni, uglavnom su muslimani. Ako insistiraju da se čita, gledamo da izađemo u susret, čitamo psaltire, dok leže ispod moštiju Svetih Kozme i Damjana. Verujete, ne znam skoro ni jednog da se nije iscelio“, kaže otac Stefan, iguman manastira Zoćište, a prenosi Kosovo online.

Albanci poklanjaju crne koke, monasi ne znaju zašto

Monasi ne znaju zašto Albanci manastiru poklanjaju crne kokoške, ne pitaju, reč je o gestu velike zahvalnosti. Otac Stefan ističe da bratija, naravno, ne traži da oni koji dođu po lek Svetih Kozme i Damjana bilo šta plate, ali svi koji dođu ostave po neki prilog. Albanci su po tome specifični, često donose žive kokoške.

"Ne znam zašto baš crne kokoške, nikad ih nismo pitali zašto baš crne, to je nešto njihovo. Uglavnom su takve, retko ko donese žutu ili neke druge boje. Delili smo ih narodu, pošto mi ne jedemo meso, pa smo onda počeli u poslednje tri, četiri godine da čuvamo te koke. Imamo jaja od njih, ne hranimo ih koncentratom, nego travom i pšenicom“, priča nam iguman ovog manastira u Metohiji.

OVK minirao ovu svetinju, pa je obnovljena, a mošti vraćene

Za obnovu crkve koju je minirala OVK, korišćen je kamen starog hrama, pa je nova crkva skoro identična porušenoj. Svete mošti Kozme i Damjana tada su vraćene u crkvu sa mesta gde su evakuisane, iz Sopoćana.

Manastir Zočište ima status nepokretnog kulturnog dobra Republike Srbije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading