promene vremena utiču na zdravlje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vremenski rolerkoster koji je obeležio dane za nama doneo je velike probleme ne samo hroničnim bolesnicima već i osobama koje nemaju takvih problema.

Sudeći prema izveštajima lekara iz službi hitne pomoći, u celoj Srbiji zabeležen je povećan broj poziva.

Zbog razlike u temperaturi od čak 10 stepeni bilo je mnogo intervencija kod srčanih bolesnika, psihički labilne osobe bile su uznemirenije nego inače, a  astmatičari su, standardno, imali najviše tegoba.

Kako su za Alo! rekli iz kragujevačke Hitne pomoći, tokom jučerašnjeg i prekjučerašnjeg dana najčešće su se javljali pacijenti sa visokim krvnim pritiskom i nesvesticom.

Prema rečima kardiologa, dr Nade Macure, promena temperature od više stepeni u kratkom vremenskom periodu ne ostavlja organizmu dovoljno vremena da se adaptira na nove okolnosti.

promene vremena utiču na zdravlje

Foto: Tanjug

 

 

- Najviše problema imaće bolesnici sa lošom moždanom cirkulacijom i hipertenzičari koji će zbog kolebanja temperature imati problema s pritiskom - istakla je dr Macura.

- Astmatičari reaguju dva-tri dana pre nego što dođe do nagle promene temperature, dok se kod meteoropata mogu javiti glavobolje, vrtoglavice ili problemi sa spavanjem.

Savet lekara: Pratite bioprognozu, uzimajte lekove na vreme

Postoji 13 grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na te promene. Njih muče reuma, astma, srčane smetnje, pre svega angina pektoris i visoki krvni pritisak, čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, psihoza i druge psihičke tegobe.

Lekari ističu da astmatičar oseti i reaguje u periodu od tri do 48 sati pre nego što usledi nagla promena temperature i zato je dobro znati bioprognozu, na osnovu koje doktor daje savet kako da ugrožene osobe što bezbolnije prebrode period koji nailazi.

Zahlađenje nepovoljno utiče i na reumatičare. Usled zahlađenja atmosferski pritisak pada što stvara pritisak na tečnost odgovornu za podmazivanje i normalno funkcionisanje zglobova. Pritisak unutar zglobova raste i to uzrokuje bolove.

Lekari iz domova zdravlja su naveli da su im se javljali pacijenti koji su se žalili na pojačan osećaj umora, nesanicu, glavobolju, uznemirenost.

S obzirom na to da se vremenske prilike menjaju koliko danas i da nam slede opet topliji dani, lekari savetuju da se u kritično vreme ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihičkim poslovima, kao i da se uzimaju propisani lekovi.

Redovno uzimanje lekova za smirenje savetuje se osobama koje pate od psihičkih tegoba. Ako baš morate da se oglušite o neki od ovih saveta (npr. čeka vas neizostavni put), koristite prevozno sredstvo kojim ćete najbrže stići, obavezno pojedite lagani obrok i ponesite flašicu vode.

Hrana je veoma bitna tokom pomenutih teških dana, a lekari savetuju da se tada poveća unos voća i povrća, ali i tečnosti. Obavezno izbegavajte alkohol i zašećerene.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading