potop pa talas vrućina
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Prve jesenje dane, baš kao i veći deo leta, u našoj zemlji su obeležile ekstremne vremenske neprilike.

Hladan front koji je protutnjao tokom nedelje i ponedeljka doneo je obilne padavine i olujno vreme. U pojedinim mestima je za 24 sata palo i po 100 milimetara kiše što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Temperatura je pala za čak 10 stepeni, u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji na snazi je bio crveni meteoalarm. Mnoge saobraćajnice su ličile na reke, bujice su nosile sve pred sobom.

posle potopa vrućine

Foto: Printscreen

 

Na udaru olujnih padavina praćenih gradom i grmljavinom našli su se, između ostalih, Beograd, Zrenjanin, Smederevo i Šid, gde su oštećena tri dalekovoda, zbog čega je 11.000 vlasnika strujomera, kao i članovi njihovih porodica, dva dana bilo bez struje.

Havarija sanirana u rekordnom roku

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je juče opštinu Šid.

posle potopa vrućine

Foto: Tanjug

 

- U subotu je oko 11.000 građana ostalo bez napajanja električnom energijom. Deo problema rešen je agregatima koje su obezbedila energetska preduzeća i državne institucije. Brzom reakcijom nadležnih službi obezbeđeno je stabilno vodosnabdevanje odmah juče ujutru, a svi vrtići, škole, sud, velike trgovine, pošta imaju struju - rekla je Đedović Handanović i istakla da je havarija sanirana u rekordnom roku.

- Ekipe rade u tri smene, radovi ne prestaju nijednog trenutka, u otežanim vremenskim uslovima, a izvode se na visini od 36 metara. Hvala radnicima koji su pokazali veliku požrtvovanost i hvala građanima na strpljenju, a posebno jer su i sami doprineli da se šteta brže sanira jer su radnicima prokrčili put do mesta havarije - navela je ministarka i dodala da energetska preduzeća i Ministarstvo prate situaciju i u drugim delovima Srbije.

Radovi na podizanju srušenih dalekovoda su završeni tokom jučerašnjeg dana, saopšteno je iz preduzeća Elektromreže Srbije AD (EMS). Kako su naveli, ako ne bude nepredviđenih vremenskih okolnosti, tokom jučerašnjeg dana trebalo je da bude pušten napon ka distributivnoj trafostanici, a visina havarijskih stubova, po elaboratima, biće oko 36 metara.

Posle maglovitog i oblačnog jutra danas nas očekuje razvedravanje u većem delu naše zemlje.

„Danas će u Srbiji biti pretežno sunčano i toplije, a samo će u brdsko-planinskim predelima, kao i na jugu zemlje povremeno biti umereno oblačno“, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren istočni vetar, koji će tokom dana u krajevima južno od Save i Dunava biti u pojačanju. Najniža temperatura kretaće se od 11 do 17 stepeni, a najviša od 24 do 27 stepeni.

U Beogradu će sutra posle kratkotrajne magle biti pretežno sunčano i toplije. Vetar će biti slab i umeren, istočni. Najniža temperatura biće od 13 do 17 stepeni, a najviša oko 26.

U Srbiji će narednih sedam dana biti pretežno stabilno, suvo i natprosečno toplo vreme sa dužim sunčanim intervalima i dnevnim temperaturama od 24 do 28 stepeni. Prolazno naoblačenje uz pad temperature i lokalnu pojavu kiše očekuje se sledećeg vikenda.

U Beogradu se predviđa slično vreme u istom periodu.

Beograd: Bujica nosila sve pred sobom

U Beogradu je prekjuče u večernjim časovima pala velika količina kiše koja je paralisala saobraćaj i izazvala poplave u mnogim beogradskim naseljima. Voda je napravila velike probleme na Autokomandi, kod Vukovog spomenika, na Crvenom krstu, Čukarici...

- U noći između nedelje i ponedeljka na teritoriji Beograda palo je između 50 i 60 litara kiše, zbog čega je gradski štab za vanredne situacije intervenisao više od 38 puta - rekao je juče za Tanjug gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš.   

Najpogođenija opština bila je Čukarica, na čiju teritoriju je palo čak 67 litara kiše, a na teritoriji čitavog grada na snazi je bio crveni meteo alarm. Glavaš je naglasio da je grad uspeo da se izbori sa ovom ekstremnom vremenskom pojavom, zahvaljujući dobroj organizaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading