JESEN STIGLA, ALI LETU NIJE KRAJ Kratkotrajno zahlađenje do ponedeljka, pa do kraja septembra lepo vreme
Foto: Alo/Masanori Jošida

Jesen je juče zvanično došla, a nakon vetra koji je navukao oblake i kišu, usledilo je i zahlađenje. Da li treba da izvadimo jakne, cipele i kišobrane i oprostimo se od lepog vremena, pitali smo meteorologa Ivana Ristića.

- Već sutra, u ponedeljak, možemo da očekujemo prestanak padavina i porast temperature. Od utorka opet nas očekuje lepo vreme s temperaturom višom od 25 stepeni - rekao je ta Alo! Ristić, koji je ovih dana bio u „jurnjavi za olujama“.

- Juče je nakon što se razduvao jak severozapadni vetar usledilo snažno nevreme. Opet su na udaru bili Srem i Bačka, sličan region koji je bio pogođen 13. jula superćelijskom olujom - kaže Ristić i dodaje da na sreću, ta oluja i one koje nam stižu danas nemaju tu snagu, ali da ipak savetuje ljudima da se pripaze.

- Danas će oblaci prekriti celu Srbiju, tako da će biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom, na jugu i istoku možemo očekivati pljuskove praćene grmljavinom. I temperatura će biti u padu u odnosu na prethodnu sedmicu, pa će najviša dnevna temperatura biće od 18 na severozapadu do 26°C na jugoistoku zemlje. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar - najavljuje Ristić.

Postepeni prestanak kiše čeka nas već u ponedeljak, a toplije vreme možemo da očekujemo od polovine sledeće nedelje, kaže Ristić i dodaje da nas posle ovog kratkotrajnog naoblačenja i zahlađenja sa kišom od utorka, 26. septembra, pa do kraja septembra očekuje lepo vreme.

- Od sredine nedelje ponovo će biti toplije, uglavnom bez kiše uz smenu sunca i oblaka, minimalna temperatura će biti od 12 do 17 stepeni, a maksimalna od 24 do 28 stepeni. Duvaće umeren u Podunavlju i Pomoravlju pojačan istočni i jugoistočni vetar i košava. Do kraja septembra i početkom oktobra možemo da uživamo u Miholjskom letu i u temperaturama između 24 i 27 stepeni - zaključio je Ristić.

RHMZ upozorava na mogućnost poplava

Nakon naoblačenja sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom koji su juče posle podne i uveče zahvatili severne i zapadne krajeve Srbije, i danas, 24. septembra, proširiće se na celu zemlju uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina, upozorava Republički meteorološki zavod (RHMZ). S obzirom na to da se očekuju obilne padavine između 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i do 100 litara - to je u proseku mesečna količina kiše koja može da padne u jednom pljusku od sat, dva - takve padavine mogu da izazovu bujične poplave. I na području Beograda danas se mogu očekivati intenzivne padavine, pa se u pojedinim delovima grada očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnim padavinama od 30 do 60 mm za 24 h, lokalno i više.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading