Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Danas je prvi dan jeseni, a doneće nam i više nego burnu promenu vremena.

U većem delu Srbije danas će biti sunčano i tropski toplo. Već od jutra oblačnost se nalazi nad severozapadnim predelima Srbije, pa će tokom dana na severozapadu i zapadu Bačke biti kiše i pljuskova sa grmljavinom.

U ovim predelima Srbije biće i svežije, uz temperature do 28°C, dok će u ostalim predelima Srbije biti tropski toplo, uz temperature preko 30°C, u centralnim i jugoistočnim predelima lokalno i do 35-36°C.

Od sredine dana u Bačkoj i na zapadu Srema očekuje se intenziviranje veoma obilnih padavina, uz jake pljuskove sa grmljavinom. Ovaj grmljavinski sistem u toku poslepodneva veoma sporo će se premeštati, tako da će pred kraj dana i tokom večeri zahvatiti celu severnu i zapadu Srbiju, a kasnije tokom večeri i noći i centralne predele zemlje.

Očekuju se i grmljavinske oluje i nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima, pri čemu u kratkom vremenskom intervalu može da padne i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Hladni front pred kraj dana i tokom večeri doneće prodor i osetno svežije vazdušne mase sa severozapada.

Tokom nedelje u celoj Srbiji obilna kiša i jaki pljuskovi sa grmljavinom, dok će na jugu i istoku ujutro biti suvo.

Obilne padavine ujutro i pre podne očekuju se na severozapadu, zapadu i jugozapadu Srbije, a krajem dana i tokom noći u centrlanim, istočnim i severoistočnim predelima Srbije i na jugu Banata.

Talas obilnih padavina nastaviće se i u ponedeljak naroičito ujutro i pre podne, ali će tokom dana padavine slabiti. Prema kraju dana sa severoistoka se očekuje razvedravanje.

Od subote uveče do ponedeljka ujutro u većem delu Srbije se za 24 do 36 sati očekuje da padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 100 litara. Reč je o količini padavina koja u proseku u ovom delu godine padne za mesec, pa i za dva meseca.

Usled toga očekuje se nagli rast manjih tokova, kao i svih reka južnije od Save i Dunava, ukjljučujući i samu Savu.

U slivu Drine, Zapadne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Jasenice očekuje se ogroman porast reka, ali dobra vest je da su one tokom septembra imale veoma nizak vodostaj zbog sušnog vremena. Ipak, uslediće nagli porast, a na manjim tokovima ovih slivova očekuje se pojava poplava, uglavnom u gornjim pritikoma i one bi bile bujičnog karaktera.

Na pojedinim lokacijama očekuju se urbane poplave, usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode.

Dakle, do ponedeljka se preoporučuje povećan oprez zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika i da se prate sve nadležne službe.

Ogroman oprez biće neohodan i u saobraćaju i bez preke potrebe od subote uveče do ponedeljka ujutro ne krećite na put ako ne morate.

Stabilizacija vremena očekuje se od utorka, pa će u nastavku sledeće sedmice biti sunčano i prijatno toplo, uz maksimalne temperature od 23 do 27°C.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading