nagradna igra
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Nakon što je predstavio drugi ovogodišnji ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ (startuje 14. oktobra i traje do 11. novembra), u kojem će građanima koji u specijalnu aplikaciju unesu svoje fiskalne račune biti dodeljeno čak 10 stanova, ministar finansija Siniša Mali odgovarao je na pitanja Alo! novina i drugih redakcija.

Kako je poručio ministar, odgovarajući na jedno od naših pitanja, reformski koraci koje je preduzela država omogućili su da se jače i bolje radi na naplati PDV-a i zato ne čudi što je naplata poreza na dodatu vrednost najveća do sada.

- Dva su razloga za to. Prvi, imamo sistem e-faktura, dakle nema izbegavanja plaćanja poreza, na kraju krajeva, na osnovu toga se radi povraćaj PDV-a. S druge strane, naša ekonomija u prvom kvartalu beleži rast od 0,9 odsto, u drugom 1,7 odsto, procena je da ćemo godinu završiti sa 2-2,5 odsto rasta, što je neverovatan uspeh pošto znamo kakva je globalna kriza - objasnio je Mali.

POZITIVNE BROJKE

Na konstataciju Alo! novina da je sedam država Evropske unije u recesiji, među kojima i Nemačka, Mali kaže:

- Uspeh naše ekonomije je, ponoviću, neverovatan, dobro ste primetili koliko je zemalja zvanično u recesiji, da je među njima i moćna Nemačka. Od 2020. traje globalna kriza, usledio je rat u Ukrajini, veliki deo Evrope ulazi u recesiju. Za nas je bila ključna 2019. godina, kada smo pokrenuli projekat „Srbija 2020-2025“, uložili smo ogroman novac u infrastrukturu, po Srbiji se grade putevi, škole, pruge... To je poguralo građevinsku industriju i celu privredu, a posvetili smo se, s druge strane, i podizanju tražnje, koja nije pala prethodnih godina. Znači da smo dobro procenjivali i povećavali penzije i plate, isplaćivali jednokratne pomoći. Pa samo smo tri puta isplatili pomoć za mlade od 16 do 29 godina, tu su i jednokratne isplate za penzionere.

Uskoro i e-akcize

Siniša Mali istakao je da će sledeći korak u suzbijanju sive ekonomije biti e-akcize, koje se uvode naredne godine. Kako je rekao, radi se i na algoritmima koji će efikasno poslužiti u suzbijanju prevara vezanih za PDV.

Ministar je naglasio i da je udeo javnog duga Srbije u BDP-u 51 odsto, uprkos svim tim isplatama, dok je, primera radi, prosek EU 91-92 odsto, a nivo Mastrihta je 60 odsto. Taj nivo, kako je istakao Mali, nikad nećemo preći. Takođe, u junu smo imali čak 2.310.000 zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose, te je stopa nezaposlenosti svega 9,6 odsto, dok je, recimo, pre 10 godina bila 25 odsto (svaki četvrti radno sposoban stanovnik naše zemlje nije imao posao).

Od Malog smo zatražili i komentar na činjenicu da se za pomoć od 10.000 dinara za decu do 16 godina prijavilo 99 odsto roditelja, odnosno prijave su poslate za 1,1 milion dece. Prijavili su se, očigledno, i oni koji su ovu meru države besomučno pljuvali.

51 % udeo javnog duga u BDP-u Srbije
9,6 % stopa nezaposlenosti
25 % bila stopa nezaposlenosti pre 10 godina
99 % roditelja prijavilo decu za pomoć od 10.000 dinara

 

- Ne mogu da delim decu na one čiji roditelji podržavaju vlast i one čiji su roditelji za opoziciju. Meni je veoma važno i izuzetno mi je drago što je stigao ovako impozantan broj prijava. Dakle, pogodili smo pravo u metu sa ovom merom. U ponedeljak ćemo isplatiti pomoć za 500.000 dece, u utorak za još 600.000. Posebno mi je važno da kažem da će u nekoliko dana posle toga novac dobiti i svi oni koji su podneli reklamacije, zavisno od toga kako budu rešavane. Niko od njih ne treba da brine.

VELIKA RAZLIKA

Alo! novine pitale su ministra Malog i pomoćnika direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Srbije Sašu Dulića šta kaže statistika o broju izrečenih kazni i privremeno zatvorenih objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa? Da li iz godine u godinu te brojke padaju ili rastu i kakva je naplata PDV-a u odnosu na ranije godine?

- Velika je razlika što sada kontrole nisu nasumične - objasnio je Dulić i nastavio:

- Inspektori sada idu tamo gde već postoji sumnja da se nešto dešava. Dakle, to što je veći procenat kazni u odnosu na broj kontrola nije znak veće nediscipline nego sada gađamo u metu. Nema više kontrola po metodu slučajnog uzorka već znamo gde ciljamo.

PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Igra od 10. oktobra do 11. novembra, nagrade stanovi u Zemunskim kapijama i Bloku 63

Drugi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2023“ počinje 14. oktobra i tokom pet izvlačenja, do 11. novembra, građanima će biti podeljeno 10 stanova, najavio je Siniša Mali. On je kazao da se u bazi, zajedno sa pristiglim računima, trenutno nalazi ukupno 217 miliona računa koje su slali građani.

Mali je naveo i da više od milion građana ima instaliranu aplikaciju preko koje šalju račune za ovu nagradnu igru.

- Dnevno se u proseku šalje 804.000 računa, čiji je prosečan iznos 1.046 dinara - kazao je ministar.

On je naveo i da će poslednje izvlačenje biti 11. novembra, kada će biti dodeljena dva stana.

Stanovi koji se dodeljuju u ovom drugom krugu nagradne igre su u naselju Zemunske kapije (šest stanova) i Bloku 63 na Novom Beogradu (četiri stana).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading