vožnja trotineta i kažnjavanje
Foto: Alo/Foto ALO!/Vladimir Marković

Naime, novosadska saobraćajna policija je u ovom slučaju napisala kaznu u iznosu od 10.000 dinara jer vozač nije imao kacigu. Kazna je, kako se vidi na slici, napisana u sredu u 8.20 časova na Limanu. U opisu kazne, saobraćajni policajac je naveo da je prekršilac upravljao lakim električnim vozilom Šekspirovom ulicom od Bulevara cara Lazara ka Ulici Narodnog fronta i da nije imao zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Iz komentara ispod fotografije kazne se vidi da većina odobrava to što je policija počela da kažnjava vozače električnih trotineta, jer ih smatraju bahatim, nazivaju ih „uličnim kamikazama“, a bilo je i onih koji smatraju da je to preblaga kazna, da im treba naplatiti i 50.000 dinara jer voze „kao muve bez glave“.

Kazne i do 120.000 dinara

Od 15. septembra za vozače oko 250.000 električnih trotineta u Srbiji počeo je da važi novi Zakon o saobraćaju, stroga pravila i kazne koje se kreću i do 120.000 dinara. Zabranjena je vožnja trotineta na trotoarima, a starosna granica za korišćenje ovog prevoznog sredstva je 14 godina. Ko se o Zakon ogluši biće dobro udaren po džepu, a za neke prekršaje predviđene su čak i zatvorske kazne!

Prema novim propisima, vozačima trotineta je zabranjeno da voze bez zakopčane biciklističke kacige u svim situacijama. Među kaznama koje su u iznosu od 10.000 dinara su i vožnja bez reflektujućeg prsluka na kolovozu, vožnja dve osobe na jednom trotinetu, vožnja na trotoaru, vožnja kolovozom ukoliko postoji biciklistička ili pešačko-biciklistička staza, nepostojanje nalepnice Agencije za bezbednost saobraćaja, vožnja osobe mlađe od 14 godina, odnosno ako osoba mlađa od 18 godina vozi na putu gde je dozvoljeno voziti brže od 30 km/h.

Kazne u iznosu od 3.000 do 5.000 dinara obuhvataju vožnju noću bez reflektujućeg prsluka, vožnju brže od 10 km/h na pešačko-biciklističkoj stazi, vožnju preko pešačkog prelaza umesto da vozač siđe i pregura trotinet, korišćenje slušalica u oba uha tokom vožnje, vožnju u paralelnim trakama umesto u koloni jedan iza drugog...

Ne sme brže od 25 km/h

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja podsetio je da vozači trotineta ne smeju da se voze trotoarima niti pešačkim zonama, da su u obavezi da na glavi nose zakopčanu biciklističku kacigu i da, ukoliko to ne urade, rizikuju da budu kažnjeni.

- Brzina kretanja električnog trotineta nije više u fokusu jer je ona ograničena na 25 kilometara na čas samom konstrukcijom trotineta, a ne zakonom. Sve ono što bi moglo da se kreće brže od 25 kilometara na čas zapravo po zakonskoj definiciji nije električni trotinet, i ne bi smelo da učestvuje u javnom saobraćaju izjavio je on i dodao da je upravo zbog toga zamišljeno da svi trotineti moraju imati nalepnicu Agencije za bezbednost saobraćaja kojom će se dokazati da je to baš električni trotinet koji ispunjava uslove, između ostalog da se ne može kretati brže od 25 kilometara na čas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading