kupusijada
Foto: Printscreen/Foto: RINA

- Kupus se uveliko krčka, osnova se zna... to je red kupusa, red mesa, ali ono što je tajna dobrog svadbarskog kupusa jeste zapravo svinjska mast. Što se tiče začina, stavljamo alevu papriku, biber u zrnu i kao što naše domaćice znaju - lovorov list. Mi koristimo sve domaće proizvode koji su uzgajani na plodnom moravskom tlu - rekao je za RINU Nebojša Raketić, jedan od takmičara.

On u Kupusijadi učestvuje gotovo od njenog početka, već 16 godina, i nije jedini sa tako dugim stažom. Ovde uglavnom dolaze stalni takmičari, a i gosti su slične strukture, samo postepeno dolazi do smene generacija. O tome svedoči primer onih koji su dolazili kao deca sa roditeljima i babama i dedama, a sada dovode svoju decu na porciju pravog domaćinskog kupusa.

- Mama pravi kupus kod kuće i stavi neko slično meso, ali ovaj se lakše jede - rekao je sedmogodišnji Marko, koji je sa tatom i stricem seo ispod šatora „da i on okusi taj kafanski život“.

Manifestacija koja živi dve decenije i koja iz godine u godinu okuplja na hiljade posetilaca proslavila je ovo šumadijsko selo. Mnogi ovde dođu da uživaju u dobrom zalogaju, ali i u bogatom kulturno-zabavnom programu.

Mrčajevci

Foto: RINA

 

- Pored tradicionalnog takmičenja u kuvanju kupusa, gde se takmičari bore za zlatni, srebrni i bronzani lonac, očekuje nas i Obernovanje i bogat program, odnosno nastupi kulturno-umetničkih društava iz čitave zemlje. Ove godine nastupiće i gosti iz Rumunije, a danas i u nedelju očekuju nas nastupi estradnih umetnika Radiše Uroševića i Goce Lazarević, uz pratnju velikog narodnog orkestra maestra Vlada Panovića - rekla je Dragana Polovina iz TO Čačak.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading