Patrijarh Porfirije
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Sinod je ocenio i da je višestruko umanjivanje broja ustaških žrtava, samo deo projektovanog sveobuhvatnog, globalnog procesa čiji kreatori revidiraju i nameravaju da unište sve vrednosti ljudske civilizacije - naciju, porodicu, veru u Boga, roditeljstvo, polove, pa tako i pojam o hrišćanskim svetim mučenicima.

- Sveti arhijerejski sinod prati medijsku kampanju koju je, reciklirajući jednu staru i potpuno netačnu izjavu o broju srpskih žrtava u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji NDH, pokrenuo sarajevski portal, a prihvatilo na desetine portala, koji objavljuju naslove poput "Mit o 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu ruši upravo Srpska pravoslavna crkva" - navedeno je u saopštenju. - Istorijsku istinu da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad Jevrejima i Romima, počinjen genocid, ne može poreći nikakva laž.

Dalje se ističe da je Sinod SPC, episkopu slavonskom Jovanu čim je on, pre više godina, izneo svoju privatnu procenu o broju jasenovačkih žrtava, zvanično oduzeo pravo da se u javnosti oglašava po tom pitanju, znajući unapred da će zameniti teze i lično mišljenje prikazivati kao stav same Crkve.

Sinod podseća na činjenicu da logor smrti Jasenovac jeste bio najmasovnije gubilište, ali i da na teritoriji satelitske nacističke NDH gotovo da nije bilo grada ili sela u kojem nije bilo masovnih zločina nad pravoslavnim Srbima, u kojem nije počinjen magnum crimen, genocid nad srpskim narodom, kao i nad Jevrejima i Romima.

- Jasenovac je danas, sa tamošnjim manastirom Svetog Jovana Krstitelja, izuzetno svetilište u našoj Crkvi, mesto molitve, mesto na kome sveti mučenici jasenovački pozivaju, između ostalog, sve na pokajanje i na istinsko pomirenje dvaju hrišćanskih naroda, pravoslavnog srpskog i rimokatoličkog hrvatskog - navode u Sinodu.

Arhijereji ističu da se utvrđivanjem istorijskih činjenica bavi istorijska nauka, zajedno sa drugim potrebnim naučnim disciplinama, a da sveštenici treba da se mole Gospodu za sve nevine žrtve, srpske i nesrpske, da se mole da se sistematsko višegodišnje masovno ubijanje nevinih ljudi, muškaraca, žena i dece, više nikad i nigde ne ponovi, kao i da neguje hrišćansku kulturu sećanja, pišu Novosti.

Sve krenulo iz Sarajeva

Sinod je saopštio da "sa žaljenjem i indignacijom prati medijsku kampanju koju je, reciklirajući jednu staru - inače potpuno netačnu i krajnje štetnu - izjavu o broju srpskih žrtava u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji NDH, pokrenuo izvesni sarajevski portal, a oberučke prihvatilo na desetine glasila, pre svega u Hrvatskoj, u takozvanoj Federaciji Bosne i Hercegovine, u onim krugovima Crne Gore koji funkcionišu kao antisrbija, kao i nezaobilazna beogradska CNN affiliate grupa sa trabantima, dakle tutti quanti.

U saopštenju se navodi da je SPC vekovna budna čuvarka autentičnog istorijskog narodnog pamćenja, posebno večnog spomena svetih mučenika, ispovednika i stradalnika, zbog čega se smatra neumesno nju prozivati ili od nje tražiti da se pravda pred samopostavljenim cenzurama, tribunalima i inkvizicijama.

Ocenjujući ovakve postuke kao istorijski revizionizam, u SPC ukazuju da se u tome najbrže prepoznaju posledice nameravane opšte satanske travestije.

- Broj žrtava se višestruko umanjuje kako bi predstavnici "vrlog novog sveta" masovne ubice, vinovnike genocida, najpre abolirali, a potom im docrtali oreol heroja, da bi im naposletku zamenili mesta sa žrtvama. Tako u medijskim kampanjama poput ove aktuelne crno postaje belo, sa neverovatnom lakoćom dobro i zlo menjaju mesta, a laž se nameće kao ultimativna istina - stoji u saopštenju.

Odrecite se bogohulnih izjava

Sveti sinod sa velikim žaljenjem ukazuje i na veoma tragičnu činjenicu da se pojedinci srpskog roda i, nadaju se, pravoslavne vere javno odriču svetih mučenika - navodi se u saopštenju uz poziv svima na kolenopreklonu molitvu jasenovačkim svetim mučenicima, postradalim samo zato što su bili Srbi i pravoslavni hrišćani. SPC je pozvala predvodnike suštinski bogohulnog revizionizma na pokajanje i rađanje plodova pokajanja, javnim odricanjem od datih izjava.

Sinod podseća na jednostavnu konstataciju da onaj ko kontroliše sadašnjost kontroliše i prošlost, dok onaj ko kontroliše prošlost kontroliše i budućnost, te najodgovornijim činiocima postavlja pitanje: ko zaista u savremenoj Srbiji kontroliše sadašnjost?

(Novosti)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading