hemofarm saša p
Foto: Promo/Promo

Piše: Aleksandra Gazivoda

S obzirom na složenu interakciju geopolitičkih dešavanja i finansijskih tržišta, cena roba i aktuelna krizna dešavanja u svetu imaju ozbiljne implikacije na globalnu ekonomiju, naročito na države u razvoju.

hemofarm saša p

Promo

 

- Analitičari najavljuju globalnu recesiju, ali ono što je već dramatično sa ekonomskog aspekta jeste neka vrsta globalne paralize. Naime, prvi put smo svedoci doslovnog zastoja vodećih svetskih ekonomija kao i duže blokade značajnih privrednih grana. Ekonomisti upozoravaju da je bankarski sistem uzdrman, a valute brojnih država padaju u odnosu na američki dolar koji je i sam oslabljen. Sve navedeno, preko skoka cena ulaznih sirovina i materijala, direktno utiče na cene proizvodnje i robe za izvoz. U privredi se ne može pritisnuti taster „pauza“, pa sa iste tačke nastaviti dalje - kaže Dr Saša Perović, menadžer za odnose sa državnim organima iz Hemofarma.

Digitalna revolucija i farmaceutska industrija

I dok je materijalna ekonomija ozbiljno uzdrmana, jedna druga, digitalna ekonomija i sve oblasti digitalizovanog poslovanja doživele su procvat. Mnogo se govori i o digitalnoj valuti. Šta digitalna revolucija konkretno znači za farmaceutske kompanije?

- Digitalizacija nameće kulturu bliske kolaboracije, kulturu deljenja i širenja informacija pa i farmaceutske kompanije u eri digitalizacije izlaze iz tradicionalnih okvira zatvorenosti. Živimo u veku koji će pre svega biti vek razmene podataka. Ujedinjavanjem parcijalnih otkrića i novih inovativnih rešenja u važnim projektima, digitalna era širi mogućnosti bržeg napredovanja nauke. Primera radi, rezultati kliničkih istraživanja i ishoda lečenja dobiće daleko veću transparentnost i dostupnost  svim učesnicima u sistemu - ističe naš sagovornik.

hemofarm saša p

Promo

 

Međutim, digitalne inovacije u zdravstvu ne svode se isključivo na tehnološku ili  naučnu dimenziju. U nastupajućoj eri personalizovane medicine, umrežavanje i integrisanje podataka od presudnog je značaja.

- Digitalna revolucija fundamentalno će menjati zdravstveni sistem i odnos svih učesnika u njemu, a vodi promeni i celokupnog pristupa lečenju. Uz sve veći pristup znanju, infrastrukturi i personalizovanim inovativnim uslugama, pacijentima je olakšana briga o zdravlju, a značaj prevencije stavljen je u prvi plan Zahvaljujući digitalnoj revoluciji koja otvara nesagledive resurse dostupnih informacija, pacijent će tražiti sve više jasnih, relevantnih i pravovremenih informacija o efikasnosti određenih lekova, tražiti podatke o paralelama, želeti da bira između više ponuđenih terapijskih i cenovnih opcija. Digitalizacija nosi duboke  preokrete, postavljajući i pred farmaceutske kompanije nove zadatke, nove izazove, nova prilagođavanja - objašnjava dr Perović.

 Jačati domaće resurse

Svetske krize istovremeno i brišu i podižu nove granice na planeti, ukazujući nedvosmisleno na važnost jačanja vlastitih resursa. Primera radi, Svetska zdravstvena organizacija u svojim najnovijim preporukama zahteva od zemalja članica izdvajanje dodatnih sredstava u cilju jačanja spremnosti sistema za moguće biološke katastrofe, a od farmaceutske industrije se zahteva dodatni napor za sprečavanje eventualnih nestašica lekova.

- Zadatak domaće industrije je da obezbedi efikasne i bezbedne farmaceutske proizvode najnovije generacije po pristupačnijim cenama. To je doprinos kvalitetu lečenja, ali i podrška stabilnosti i materijalnoj održivosti zdravstvenog sistema. Naime, prosečan životni vek se značajno produžio, a starenjem stanovništva rapidno rastu izdaci u lečenju hroničnih bolesti, pa generički lekovi kao kvalitetne ali jeftinije terapijske alternative omogućavaju veću dostupnost lekova svim pacijentima kojima su neophodni. Zahvaljujući domaćoj industriji u Srbiji je osigurano redovno snabdevanje tržišta kvalitetnim generičkim lekovima - ističe naš sagovornik.

hemofarm saša p

Promo

 

Hemofarm kao lider domaće industrije ima najviše svetske standarde kvaliteta u proizvodnji za sve proizvodne pogone pa su lekovi Hemofarma prisutni u 31 zemlji sveta na tri kontinenta.

- Mi iz Hemofarma smo u protekle tri krizne godine dokazali da smo sposobni da se izborimo sa svim izazovima i obezbedimo redovno snabdevanje tržišta našim lekovima, pa čak i da mobilišemo proizvodne resurse kako bismo pokrili povećanu potražnju za lekovima, naročito u oblasti bolničkih lekova i antibiotske terapije. Domaća industrija je definitivno pouzdan partner zdravstvenom sistemu i pacijenti kao i lekari ne treba da brinu - poručuje dr Saša Perović, menadžer za odnose sa državnim organima iz Hemofarma. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading