SPREMITE SE ZA ZAHLAĐENJE Evo koji dan Srbiji donosi pljuskove sa grmljavinom
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Današnji i sutrašnji dan biće u Srbiji pravi letnji. Pod uticajem visokog vazdušnog pritiska, vreme će biti stabilno, a zbog priliva vazdušne masa sa zapada i veoma toplo.

Maksimalna temperatura biće danas i sutra od 30 do 34°C, lokalno u sredu i do 35°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu septembra od 23 do 27°C, one će do sutra biti i za 7-8 stepeni više od proseka, a potom će u nastavku septembra i pored pada i dalje ostati oko ili iznad proseka.

Već sutra sledi narušavanje termičkog grebena i pad vazdušnog pritiska i to će biti uvod u pogoršanje vremena.

U sredu krajem dana i tokom večeri očekuje se posptepeno povećanje oblačnosti, pa će u četvrtak i u petak biti promenljivo oblačno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Obilnijih i značajnijih padavina neće biti.

Ovo pogoršanje vremena biće uslovljeno prodorom oslabljenog hladnog fronta, ali i pored priliva nešto svežije vazdušne mase, neće doći do značajnijeg pada temperature vazduha, pa će u mnogim predelima ona i u četvrtak biti oko 30°C, a tek u petak biće u padu za oko pet stepeni i u većini predela krataće se od 23°C na severu Vojvodine do 29°C na jugu Srbije.

Za vikend u većini predela biće suvo i toplo, tek ponegde uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu do 28-29°C.

Iako nas u drugoj polovini sedmice očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom, nema opasnosti od jačih grmljavinskih procesa i oluja, a pljuskovi sa grmljavinom biće više lokalnog karaktera.

Početkom sledeće sedmice do Srbije se očekuje prodor vlažnije vazdušne mase sa Atlantika, pa se očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ipak, ostaće i dalje toplo.

Početak treće dekade septembra i dalje će uslovljavati toplo vreme, ali bez velikih vrućina. Ipak, biće dana sa temperaturama i do 30°C.

Kada je reč o padavinama, one će u drugoj polovini meseca biti nešto češće, jer će Srbija kao i veći deo evropskog kopna biti pod uticajem ciklona sa severa Atlantika, koji će prema nama transportovati toplu, ali i vlažniju vazdušnu masu.

Dakle, za razliku od prve polovine septembra i snažne dominacije anticiklona, uz stabilno, sunčano i pravo letnje vreme, drugu polovinu septembra obeležiće uticaj ciklona, uz nešto češće padavine, ali će i dalje ostati toplo, tako da do kraja meseca nema na vidiku da će doći do značajijeg zahlađenja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading