TEMPERATURA IDE U CRVENO, PA NEVREME OD OVOG DATUMA Poznati meteorolog dao preciznu prognozu za septembar
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Vikend pred nama doneće nam pravo letnje vreme i temperature vazduha od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C.

Pravo letnje vreme potrajaće i u prvoj polovini sledeće sedmice. Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C.

U utorak i u sredu očekuju se i olujni udari košave.

Četvrtak će doneti promenu vremena. Očekuje se prodor oslabljenog hladnog fronta, uz prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće u padu za pet do sedam stepeni.

I pored tog pada temperature vazduha, ona će ostatati oko prosečnih vrednosti koji za sredinu septembra iznosi od 23 do 27°C.

Nakon kratkotrajnog pogoršanja vremena, sledeći petak i vikend ponovo donosi sunčano i letnje vreme, uz temperature oko 30°C.

Oko 18-20. septembra očekuje se novo prolazno pogoršanje vremena sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponovo se očekuje pad temperature, ali na prosečne vrednosti. Dakle, ni tada se ne očekuje značajnije zahlađenje.

Treća dekada septembra proteći će u znaku promenljivog vremena. Na vreme u Srbiji će uticati uglavnom ciklonska aktivnost sa Atlantika, pa će biti toplo, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskova sa grmljavinom.

Dakle, pred nama je topao ostatak septembra. Manje prolazno pogoršanje vremena, uz prodor hladnog fronta, očekuje se oko 14. septembra i oko 20. septembra.

TEMPERATURA IDE U CRVENO, PA NEVREME OD OVOG DATUMA Poznati meteorolog dao preciznu prognozu za septembar

Foto Alo, ilustracija

 

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu septembra od 23 do 27°C, one će narednih desetak dana biti uglavnom iznad prosečnih vrednosti, početkom sledeće sedmice i za pet do sedam stepeni, dok bi se prilikom pogoršanja temperature  vraćale na prosečne vrednosti, piše Telegraf.

Inače, iako se u narednom periodu očekuju prave letnje temperature, one neće biti ekstremno visoke kao što je slučaj ovih dana na zapadu Evrope, pa se tako u Francuskoj beleže rekordi. Prethodnih dana temperatura u Francuskoj dostigla je rekordnih 39°C za septembar, dok se ovih dana u Parizu očekuje oko 35°C, a preko 30°C danima se beleži širom Engleske i u Londonu. Ovakve temperaturne vrednosti veoma retko se beleže i tokom najtoplijih dana usred leta.

Srbija se nalazi na rubnom delu ovog vrelog sistema i iz tog razloga neće biti toplo koliko na zapadu Evrope, ali svakako će biti natprosečno toplo. Rekordi neće biti dostignuti, s obzirom na to je najviša ikada temperatura u Beogradu 9. septembra 1946. godine, a iznosila je 42°C. Prema sadašnjim prognozama temperatura u nastavku septembra ne bi trebala da pređe 33°C.

Kada je reč o padavinama narednih desetak dana očekuje se uglavnom period sa padavinama ispod proseka, čak i kada ih bude bilo oko 14. i 20. septembra neće biti u obilnim količinama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading