ko puši, leti iz škole
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Piše: M. J. Mačužić

Milan Krstić, direktor beogradske škole „Pavle Savić“, pozdravlja neke predloge za koje je čuo ukoliko budu pravilno sprovedeni.

- Društveno korisni rad nije loša ideja ako mu je cilj da se deca usmere, da se kanališe njihovo ponašanje. To je već postojalo, kada smo učenike slali da pomažu, na primer, u biblioteci, da razvrstavaju udžbenike ili učestvuju u podeli. Ključ u primeni takvih mera je da se učenik tada oseća korisno, da uradi nešto dobro, a ne da bude robijaš. Za decu koja imaju neki talenat, treba ga iskoristiti, na primer, ako neko lepo slika, crta, treba da učestvuje u uređenju škole, da oslika mural. Dakle, važno je izabrati meru koja će mu pomoći da se oseti dobro, da može da se popravi - ističe za Alo! ovaj nastavnik sa 35 godina iskustva.

škola

Alo

 

Kada je u pitanju udaljavanje s nastave, smatra Krstić, prioritet je da dobiju prostora oni koje je ometao đak koji se ponašao neprimereno. Dakle, to udaljavanje ne sme da pošalje poruku „nepoželjan si u školi“, već da bude opomena, prilika da se smiri, da razgovara sa stručnim licima, a pre svega s roditeljima kako da se vrati na pravi put.

- Kada dete iskače iz okvira, pa se to ponavlja, pa preti opasnost po druge đake, možda udaljavanje sa nastave nije loša mera u smislu toga da su bar ovi drugi mirni. To može da ima efekta ukoliko podstakne i roditelje da se aktivnije uključe u problem s detetovim ponašanjem - kaže on, i zaključuje:

- Svi moramo da se zalažemo za to da sačuvamo ustanovu, koja bi onda imala autoritet da decu izvodi na pravi put i da zajedno istrajemo u tome.

Predrag Jovanović, direktor Medicinske škole, za Alo! ističe da bi pojedine odredbe ovih predloga ovakve kakve se pominju u javnosti narušile način rada srednjih stručnih škola.

- Nisam još uvek video detalje, ali što se tiče odstranjivanja sa nastave, mislim da to ne bi bilo dobro jer bi se na taj način samo pomoglo onome ko ne želi u školu i još više bismo ga odvojili od nekog normalnog okruženja i ponašanja. Kod nas kao stručne škole je to tek specifično, jer imamo i praksu. Na primer, učimo instaliranje braunile - ne sme se dozvoliti da dete pet dana ne bude na nastavi kada se tako nešto uči, izgubilo bi previše - objašnjava on, i dodaje da se problematična ponašanja u ovoj školi uvek rešavaju u korenu kroz uigrani sistem.

- Mi smo uigrana ekipa, uvek pratimo ponašanje sve dece preko profesora, preko odeljenskih starešina, a kada primetimo da se nešto dešava, rešavamo odmah, pozivamo roditelje, upozoravamo dete i to se zaustavlja da ne bi bilo većih problema. Čim se javi problem, odmah treba da se reaguje - ističe.

Kako zaključuje Jovanović, iako je događaje poput tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koja je najviše i pokrenula pitanja u vezi s pravilima i ingerencijama škole, nemoguće predvideti ili sprečiti, preventiva je, naravno, uvek dobrodošla, pa najviše treba raditi na njoj.

Upozorenje za cigare

Kako ističe direktor Medicinske, kodeks oblačenja se podrazumeva, jer deca moraju da izgledaju pristojno.

ko puši, leti iz škole

Foto: stockphoto

 

- Postoji taj socijalni momenat, pa ne možete da naredite da neko ne dođe u trenerci jer je možda ta trenerka sve što ima da obuče, ali pristojno odevanje je obaveza. Nećemo im zabraniti da nose dukseve sa kapuljačama, ali kapuljače skidaju kada ulaze u dvorište i školu. Ako se

neko pojavi s cigaretom u školskom dvorištu, sledi upozorenje, nikada nije bilo potrebe za nekim drastičnijim merama - kaže Jovanović.

Stroža škola, bolja škola!

Još jedan razlog za kazne prema novim propisima biće i unošenje alkohola i cigareta u školsko dvorište. Direktor škole „Pavle Savić“ kaže da smatra da je moguće sprečiti decu da koriste ove opijate, ali da je u tome najvažnija preventiva.

- Mi ćemo se ove godine posebno posvetiti toj temi, ali roditelji treba o tome da uče svoju decu. Takođe, nekada i škola treba da ima više odrešene ruke, da sprovede neke kaznene mere. Sa tim se sve više roditelja slaže posle onih nemilih događaja, da se školi vrate neke ingerencije koje je s vremenom izgubila - kaže Krstić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading